За Китай България е красива страна с богато културно наследство, но недостатъчно позната
За Китай България е красива страна с богато културно наследство, но недостатъчно позната / снимка: БГНЕС, архив

Китай гледа България като на красива страна с богато културно-историческо наследство, но не ви познаваме достатъчно и трябват още усилия за реклама и популяризиране на културните маршрути. Това е заявил председателят на политическия консултативен съвет на китайския народ Ю Джъншън пред председателя на народното събрание Михаил Миков, съобщи парламентарния пресцентър след срещата.

Миков и водената от него делегация се срещнаха с Ю Джъншън в Пекин. Днес е последният ден от официалното посещение на българската делегация в Китай, което започна на 12 декември.

Само за една година 80 милиона китайци са пътували в чужбина, очакваме в близко време броят им да достигне сто милиона, е отбелязал Ю Джъншън. Той е посочил, че в България се обучават много китайски студенти и особено се цени музикалното образование. Не само розовото масло, но и много други български продукти са уникални и искаме да стигнем до тях и да ги опознаем, е посочил председателят на консултативния съвет. Той е разказал, че в 2200-членния съвет само 40% са от китайската комунистическа партия, а останалите са известни бизнесмени и лидери, на които се разчита да дават предложения.

Михаил Миков и Ю Джъншън са се обединили около идеята специализираните комисии в двата органа да сътрудничат по-често с цел по-добро опознаване между България и Китай.

Пред домакина Миков е посочил, че искаме да имаме съвместни културни центрове и повече контакти между общините. Той е отбелязал, че България иска да бъде гостоприемна врата към Европа за китайските инвестиции и има желанието българските продукти да присъстват по-осезаемо на огромния китайски пазар.

Миков е разказал, че има голям интерес от българските граждани да учат китайски, и то не от бизнесмени или търговци, а от млади хора, които се интересуват от културата и традициите на Китай.

Искаме да покажем България на колкото се може повече китайци, затова визи се издават в максимално кратки срокове, е посочил Миков на срещата. Когато дойдат в България, китайските туристи ще се докоснат не само до красива природа и богато културно-историческо наследство, но и до топло отношение на българите към тях, е подчертал председателят на парламента. Той е изтъкнал, че България е малка, но стабилна държава и има добри отношения със своите съседи. Това дава възможност за успешни проекти между България, Китай и съседните й държави.