Свещеници след изборите за митрополит: Този път няма фаворит
Свещеници след изборите за митрополит: Този път няма фаворит / снимки: bg-patriarshia.bg

Между избраните двама кандидати за нов Варненски и Великопреславски митрополит няма фаворити. Това заяви за Дарик епархийският избирател отец Георги Фотакиев от Варна. Свещеникът изрази надежда, че новият местен духовен водач ще бъде обединяваща личност.

„Нещата се получиха по най-добрия начин, защото няма да има конфронтация и напрежение в епархията, който и от двамата кандидати да стане митрополит", смята отец Георги. Според него обаче на новия владика няма да му е лесно, тъй като около него щели да се появят много нечитави хора.

И според друг епархийски избирател - отец Василий Шаган, двамата излъчени кандидати са достатъчно силни и фаворит няма. Свещеникът, който бе най-активен в протестите срещу избраните на 17 ноември кандидати за митрополитския стол, сподели, че резултатите от днешните епархийски избори са плод на случилото се от тогава насам.

„Варна показа, че гражданското и църковното общество имат сила на всяко едно ниво. Гражданите дадоха истински пример, че трябва да сме активни в църквата, да подпомагаме свещениците и висшето духовенство в основни актове като изборите за митрополит", изтъкна отец Шаган. По думите му в днешното гласуване е имало творчество, а получилият се вот е възможно най-добрият.

Знеполският епископ Йоан и Мелнишкият епископ Серафим са двамата излъчени от Епархийския съвет кандидати за нов Варненски и Великопреславски митрополит. Бюлетина за Йоан са пуснали 22 от общо 30 епархийски съветници. За Серафим бюлетините са 19.

Днес 30-те епархийски съветници гласуваха за втори път кой да наследи починалия дядо Кирил. На първите избори, състояли се на 17 ноември, бюлетина за игумена на Бачковския манастир епископ Борис пуснаха 17 от общо 30 епархийски избиратели, а за Проватския епископ Игнатий от Сливенската епархия - 16. Вотът обаче бе касиран от Светия синод след жалба на епархийски избиратели.