Лондон на война с Брюксел заради имигрантите
Лондон на война с Брюксел заради имигрантите / снимка: БГНЕС

Британското правителство обмисля да ограничи броя на имигрантите от Европейския съюз в страната на 75 000 на година, съобщава БНТ. Сега този брой е 106 000 годишно.

Идеята е част от правителствен доклад, до който вестник "Сънди Таймс" е получил достъп. Докладът предлага и забрана имигрантите от Европейския съюз да имат право на различни по вид социални помощи за първите пет години от престоя им във Великобритания.

Според британската преса предложението означава, че образовани и квалифицирани имигранти от страни като Германия, Холандия и Австрия могат да се преместят във Великобритания само ако имат предложение за работа.

Неквалифицираните европейци ще имат право да се установят в страната само ако занятието им е в списък на професии, за които има недостиг на работна ръка.

Друго предложение предвижда британските граждани да имат "национално предимство", като за тях има специално запазени работни места. Има идея да се ограничи движението на работна ръка от по-бедните държави от Европейския съюз, докато техният БВП не достигне 75 процента от БВП на Великобритания.

Редица наблюдатели обаче определят предложенията като абсурдни и смятат, че ако бъдат приложени, те със сигурност ще доведат до наказания от Брюксел. Свободното движение на хора е една от основните свободи в Европейския съюз и многократно е казвано, че тя не подлежи на обсъждане и предоговаряне.

Българи и румънци днес за втори път ще протестират срещу идеите за ограничаване на правата им и срещу дискриминацията, която твърдят, че има срещу тях във Великобритания.

Протестът е от 14 до 16 ч. местно време пред сградата на парламента в Лондон.

В понеделник около стотина българи и румънци протестираха по същия повод пред резиденцията на британския премиер Дейвид Камерън на "Даунинг Стрийт" 10 в Лондон.