Габрово

Открит сблъсък между гимназията по икономика в Дряново и Общината

14 декември 2013 09:48

Открит сблъсък между гимназията по икономика в Дряново и Общината
© ПГИ "Рачо Стоянов"  

Открит сблъсък има между гимназията по икономика в Дряново и Общината, училището се обяви срещу плановете на администрацията за сливане на две учебни заведения. На кръгла маса ще бъде обсъдена идеята за сливане на две дряновски училища - Професионална гимназия по икономика "Рачо Стоянов" и Професионална техническа гимназия "Димитър Крусев". От икономическото училище скочиха срещу плановете на общинската администрация и обявиха, че проведената през ноември кръгла маса по същия проблем е била "умело режисирана".

От училище "Рачо Стоянов" разпространиха следното становище:

" На 20 ноември 2013 год. в ритуалната зала на община Дряново се проведе кръгла маса на тема „Дряновското образование-реалност и перспективи”. Тази инициатива явно бе добре подготвена и умело режисирана от общинската администрация, но за жалост не отговаряше и противоречеше на самата същност на понятието „кръгла маса”, при което всички участници трябва да са равнопоставени, а не да има своеобразен президиум и група от анонимни зрители и клакьори, каквато роля бе по начало отредена на всички извън масата с табелките. Самото мероприятие всъщност бе пропаганда на становището на местната администрация и в него отсъстваше каквато и да е демократичност и плурализъм на мненията. В края на това събитие имахме щастието в прав текст да чуем становището на кмета на общината д-р Иван Николов, който съобщи пред всички „розовите” перспективи за дряновското образование, изчерпващи се вкратце с едно сливане, едно преобразуване и едно закриване на образователни институции. Ние ще се спрем по-подробно на замисленото сливане на двете професионални гимназии в града –Професионална гимназия по икономика „Рачо Стоянов” и Професионална техническа гимназия „Димитър Крусев”.

Изразяваме ясно, категорично и безусловно нашето становище, че ние сме  против това сливане и нашето мнение.

Имаме намерение да организираме и проведем истинска кръгла маса, спазваща принципите на откритост и равнопоставеност, където да се чуят мненията на трезвомислещите дряновци. Тя ще се проведе на 19 декември от 17.00 часа в конферентната зала на Парк-хотел Дряново, нейната тема ще е „Дряновското професионално образование – тенденции и бъдеще”, а модератор на дискусията ще бъде проф. Пламен Павлов от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Съорганизатор на проявата ще бъде областната структура на Гражданско движение „ДНЕС”- Общество срещу произвола с координатор Анатолий Антов.

Ще поканим представители на местната законодателна и изпълнителна власт, на областната управа и Регионалния инспекторат по образование – Габрово, общественици, родители, членовете на двата колектива, медии.

Правим стъпки в тази посока, защото общо мнение на колектива е, че подобен начин за провеждане на сериозна реформа в местното образование от страна на общинската администрация е недемократичен и силов.

Подобни „реформи” биха довели до необратими последици, в резултат на което след време градът да остане без професионална гимназия, което ще накара нашите деца да учат в други населени места.

Уважаеми общински съветници, когато гласувате мислете за традициите, настоящето и бъдещето на града, нека вашата съвест е чиста  и останете вечно достойни граждани на нашия град".

 Етикети: Дряново, училища, сливане

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
 • 2
 • »
#17

оффф - 17.12.2013 г. 00:55:05

Какъв е проблема не мога да разбера ? Сливане не означава да се омешат техническите с икнономическите паралелки. ПТГ си е отделно , Иконома си запазва името също. Просто ще се ползва една сграда.

#16

Tъпанара - 17.12.2013 г. 00:45:12

Пак ще има Алъш-вериш. Ще видите след като закрият даскалото какъв хотел с басейни и спортни площадки за тенис ще барнат след като господин кмета уреди някой мастит бизнесмен да вземе сградата на търг.

#15

апропо - 16.12.2013 г. 15:44:02

А какво мисли по въпроса Емил Попов

#14

Бивша ученичка - 15.12.2013 г. 18:12:59

ИТ Рачо Стоянов Дряново е училище с традиции.Против сливането съм защото още ще падне нивото.Наистина преди време влизахме само с изпит по математика и отлични дипломи и после 95 % влизахме в висше учебни заведения.Сега с гордост мога да кажа че тези които сме били ученици на ИТ Рачо Стоянов по нашето време вземаме все ръководни постове и имаме много добро образование и резлизация.Благодарим на учителки като Стефка Халачева, Габровска, Цена Маринова,Димитър Раев,Стефка Петрова, и много други. Както и на директоа ни Богданов.Беше строг и справедлив.Сега не познавам никой от преподавателите но е истина че сегашното поколение са мързеливички и глезени хлапета.Но все пак трабва да се затегне дисциплината и да се направят по големи изисквания за прием.И никакво сливане с това ЖП училище.
С поздрав

#13

кака Пенка - 15.12.2013 г. 12:26:42

Нито кмет нито кметша са ви виновни ,виновни са единствено и само самите учители в ПГИ ,че позволиха нивото на училището им да падне под нивото на Световния океан!По мое време там се влизаше с изпит,висока диплома и в краен случай с измислена болест/ това бяха връзкарите/!При проста проверка ,може да видите колко ученици ходят реално на училище и как самите учителя влизат с по 10-15мин. закъснение и как изобщо си преподават материала!Ама иначе претенции до Господа!Истината е че след пенсионирането на една цяла генерация учители от ПГИ, положението е трагично!А и демографската криза си оказва своето .........

#12

777 - 15.12.2013 г. 11:48:45

И какъв е проблемът със сливането? Просто на някои мързеливи учители от Иконома ще им се наруши спокойствието! Че английския ли им е наред или българския /ама преподавателя по тези предмети най-много протестира - П.Б./ или пък компютърното обучение.....да не говорим какви са учениците в последните 2-3 години. само един път се повозете с тях до Габрово и ще разберете.
Ама да се плюе е най-лесно!

#11

ДИДА - 15.12.2013 г. 08:54:43

Раждайте деца, за да не се закриват училища! Всичко останало е ала-бала!

#10

Ивелин Илиев - 14.12.2013 г. 20:31:18

Как ще сливаш училище с история и традиции със занималня за олигофрени, не знам...

#9

бай Иван - 14.12.2013 г. 17:41:12

Аз се чудя защо само кмета и зам. кмета винаги отнасят проблемите. В тази община работят мин 60 човека,,,какво правят те.....деректори, секретари, експерти......пълни некадърници/чки и само се крият а зад николов.....нали са екип.....по тази логика може и без тях,,,,,но за училищата е голям проблем, свързан със занемаряването на града и липсата на ученици....та думата ми беше за втората линия от управата на града

#8

ДС - 14.12.2013 г. 17:00:14

При положение,че в ПТГ-то има 2 класа с не повече от 20 ученици,не е ли логично да се слеят двете училища?Не знам на какво се противите,но това е нещо напълно в реда на нещата,за съжаление!

 • Страница:
 • 1
 • 2
 • »

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Приказват си трима дядовци: - Аз като умра, искам да ме погребат. - казал първия. - Аз пък да ме кремират. - продължил втория, а… Виж още