Държавата иска Ремотекс
Държавата иска Ремотекс / БГНЕС, архив

От Министерството на икономиката и енергетика водят разговори със собственика за възможността чрез Български енергиен холдинг държавата да придобие мажоритарния пакет от акции на „Ремотекс -Раднево" ЕАД, съобщи областният управител Живка Аладжова след заседанието на Парламентарната комисия по социална политика към Народното събрание.

Това е обявил заместник-министърът на икономиката Красин Димитров пред социалния министър Хасан Адемов, депутати от всички парламентарно представени партии, представителите на синдикатите и на стачния комитет в „Ремотекс".

Мотивите на експертите са, че предприятието е необходимо за нормалния работен процес на  „Мини Марица изток", обясни Живка Аладжова. От икономическото министерство смятат още, че придобиването на мажоритарен дял от държавата в „Ремотекс" ще позволи запазване на работните места и регулярно изплащане на заплати.

Собствениците на дружеството не са се явили на заседанието, въпреки многократните покани от председателя на комисията Корнелия Нинова.

Парламентарната комисия по труда и социалната политика заседава по казуса „Ремотекс", защото вече 10-и месец работниците са без заплати, а цеховете на предприятието са затворени.

Областният управител Живка Аладжова, която от началото на протестите подкрепя работниците, поиска намеса от всички държавни институции, които имат законови правомощия, за да се решат проблемите в дружеството.

От прокуратурата разследват как са изразходват средствата в дружеството. От Инспекцията по труда в Стара Загора са издадени наказателни постановления за близо 89 хиляди лева. Отчисленията за задълженията към НАП от средствата, които постъпват по сметките на „Ремотекс", са намалени от 20 на 5 %, за да се осигури ресурс за изплащането на заплатите на работниците.

На заседанието обаче е станало ясно, че едва 5% от 2,5 млн. лева, които държавното дружество „Мини Марица изток" преведе на 20 ноември на „Ремотекс", са отишли за погаясване на задълженията към НАП, а информация къде са останалите пари няма. От Агенцията по приватизация са докладвали, че няма нарушения при закупуване на дружеството през 2002 година.

В момента в предприятието работят 561 души и задълженията на настоящия собственик за заплати към тях са в размер на 3,5 млн.лв.