Двама мъже са в критично състояние след инцидент в нефтокомбината в Бургас
Двама мъже са в критично състояние след инцидент в нефтокомбината в Бургас / снимка: БГНЕС, архив
Четирима ранени при авария в нефтокомбината в Бургас
68956
Четирима ранени при авария в нефтокомбината в Бургас
  • Четирима ранени при авария в нефтокомбината в Бургас

Четирима мъже пострадаха при инцидент в „Лукойл-Нефтохим" в Бургас.

Двама от пострадалите електротехници са в критично състояние, съобщи началникът на Спешното отделение на бургаската болница д-р Лилия Линкова. Най-тежко е пострадал 51-годишен мъж, който е с 45% изгаряния. Колегата му, на 52 години, има 15 процента изгаряния.

За двамата следващите три дни ще бъдат критични, тъй като изгарянията им по лицето и ръцете са особено тежки. Раните на мъжете са обработени от реаниматорите, след което работниците са транспортирани във Военномедицинската академия във Варна. „Въпреки, че бяха контактни и адекватни, пострадалите са в шок. В следващите три дни има реален риск за живота им. Обгазяването в такива случаи е неизбежно", каза д-р Линкова.

Другите двама пострадали - на 45 и 20 години, са с 10% изгаряния по тялото. Те са настанени в Първа хирургия на бургаската болница. Състоянието им е стабилно, без опасност за живота.

Около 10 часа сутринта четиримата са приети в Спешното отделение на МБАЛ - Бургас. Те са получили тежки изгаряния по време на работа по обект в „Лукойл - Нефтохим - Бургас". Мъжете са служители на фирма, наета за извършване на ремонти на територията на рафинерията. Една от версиите е, че мъжете са получили раните след прекъсване на кабел с високо напрежение.

От "Лукойл Нефтохим Бургас" съобщиха, че причината за инцидента е късо съединение. Оттам добавиха, че инцидентът е станал около 9,50 часа при планови демонтажни работи на отпаднали кабели на територията на предприятието. Демонтажът извършвала фирма "ПМУ"АД.

От нефтокомбината предположиха, че най-вероятна причина за възникването на
късото съединение е грешна манипулация на работниците. По случая е съставена комисия за изясняване на обстоятелствата, довели до инцидента.