Кристиан Митов за 40 до 40 и дестинациите на смелостта
Кристиан Митов за 40 до 40 и дестинациите на смелостта / Юлиана Николова, Sofia Photo Agency

Може да сте го виждали в компанията на чуждестранни туристи, които се захласват по софийските забележителности. Той изненадва постоянно с интересни идеи, които изграждат имиджа ни пред света. Името му е Кристиан Митов, 29-годишен, завършил инженерен дизайн в Манхайм и завърнал се – за радост - в България, за да прави това, което обича.

Накратко: името му стои в основата на проекти като Free Sofia Tour, Free Varna Tour и Free Plovdiv Tour, които са показали съкровищата на тези градове на повече от 40 000 туристи; The New Sofia Pub Crawl, първата и досега единствена ежедневна вечерна обиколка на София за чужденци; Sofia Tourist's TV, специална видео платформа, която дава ценни съвети на чужденци, които все още не са посетили страната ни, но тази дестинация ги интересува.

Споделя, че проектите му се задвижват от факта, че в световен мащаб сме на прага на революция, която ще направи всички хора на Земята много по-близки. А за да може и България да е активна част от този процес, трябва да е отворена към хора от други държави, които да я опознават. В проекта "40 до 40" Кристиан попадна благодарение на иновативните си идеи и смелостта да ги сбъдва, като променя обществената среда. Той е гост в "Кой говори" по Дарик радио.

Как се представяш обикновено на среща?

Кристиан Митов:
Обикновено не отделям много време за представянето си. Прекарал съм около седем години в Германия, където завърших образованието си. От 2010-та стартирах - заедно с група приятели - проекта Free Sofia Tour - безплатни пешеходни обиколки на града на английски език. Впоследствие проектът излезе от рамките на столицата и стартирахме инициативата в Пловдив и Варна.

Как започна всичко в професионален план?

Кристиан Митов:
Започнах да работя на 16 години, през дългите летни ваканции. На тази възраст нямаш голям избор за работа, затова приех възможността да почиствам един офис.

Германия дава ли възможности за професионална реализация или се усеща лека дискриминация?

Кристиан Митов:
Малко или много, когато става дума за подобна дискриминация, тя се дължи на факта, че нямаме достатъчно информация за хората. Много от моите колеги в университета в Германия в началото имаха предразсъдъци към българите, но впоследсвие промениха виждането си за нас. И досега ми се случва мои приятели чужденци да ме питат дали в България е опасно страшно. Когато обаче дойдат тук, виждането им се променя. С други думи, опознавайки се, хората от различни култури се сближават и предразсъдъците падат. Това обаче, на което ме научи животът в Германия, е, че всичко е постижимо. Трябват само търпение и упоритост.

В тази връзка бих споделил една история. Имах изпит по немско право, на който - ако два пъти се провалиш - не можеш да продължиш следването си в тази специалност. Аз прекрачих тази граница и всички твърдяха, че е изключено да имам право на трети опит. Тогава реших да напиша писмо до ректора на университета и посветих много часове на формулировката му. И непосредствено преди коледните празници той ми даде своето разрешение. Всички бяха крайно изненадани, а аз се убедих, че човек трябва да вярва и да преследва целите си докрай.

След като се върна в България, какво те провокира да стартираш всички тези проекти?

Кристиан Митов:
В основата може би е желанието ми да се развивам. След годините, прекарани извън България, първо ми помогна сдружение "Тук-там", което среща българи с образование и опит в чужбина. По-късно дойдоха и останалите проекти, за които бързо намерих съмишленици.

Всичко с Free Sofia Tour започна, когато напечатах 2000 флайера с дизайн на брат ми и ги разнесох из града, за да анонсирам първата безплатна обиколка. За мое щастие, в уречения за старт на обиколката час пристигна и първият турист. Още го помня – американец. След това към мен и Ваня Никова, с която стартирахме проекта, се присъединиха Теди Зарева и Бойко Благоев.

Печелите ли от този проект към днешна дата?

Кристиан Митов:
В момента цялата ни организация наброява около 50 доброволци в трите града и неминуемо ни трябват приходи. За тази цел даренията, които туристите оставят след всяка обиколка, ни помагат да поддържаме дейността и рекламата на организацията, която отскоро се нарича сдружение "365". Не бих могъл да се похваля с блестящ бизнес модел, но все пак сме неправителствена организация.

С какво още се занимаваш?

Кристиан Митов:
Част съм и от инициативата The New Sofia Pub Crawl, която има за цел не само да покаже нощния живот на столицата, но и да разказва за интересните туристически обекти. Такова място в София е Апартаментът например, намиращ се в къща от 1902 година, строена от човек, който е учил в Париж. Тези обиколки дават възможност за културен обмен между самите туристи. Те са от цял свят, но по някаква причина са попаднали на едно и също място в едно и също време и това е добър повод да се опознаят.

Тази година започна друга обиколка, наречена Balkan Bites. Този формат засега е първият безплатен в света. Целта му е да се посетят три ресторанта, много различни един от друг, в които представяме определени български ястия, техните рецепти и продуктите, от които са приготвени. Тъй като е безплатна, всеки посетител има възможност накрая да остави каквото прецени в българска или чуждестранна валута. А името на обиколката се дължи на факта, че тук на Балканите народите имат сходна идентичност. Много от ястията са по-скоро балкански, отколкото национални.

Друг интересен проект, с който се занимавам, стартира без бюджет, но с български рози. С Дани Петков, който има насаждения в Розовата долина, решихме в един ден от годината да посрещаме с по една българска роза българите, които се завръщат у нас. За съжаление, розите са свежи едва няколко часа, след което повяхват. По тази причина в деня на инициативата пътувам специално до едно казанлъшко село, взимам розите и се отправям директно към летището. В много от случаите хората се просълзяват от умиление.

След всички тези инициативи, които си стартирал, как се чувстваш тук, в България?

Кристиан Митов:
В България се чувствам невероятно и искам да кажа на всички млади хора да са смели и да рискуват. Да не преследват натрапени им цели, а да вършат това, което им е по сърце, за да се чувстват щастливи.

Кристиан Митов за "40 до 40" и дестинациите на смелостта
netinfo