Британската кралица награди посмъртно Пламен Петков с Орден за храброст
Британската кралица награди посмъртно Пламен Петков с Орден за храброст / Gulliver/Getty Images, архив

Българинът с британско гражданство Пламен Петков, който на 26 май 2012 година загина трагично, докато спасяваше момиче от удавяне, е посмъртно удостоен с кралския Орден за храброст, се съобщава в сайта на британското правителство. Майката на Пламен Петков е поканена в Бъкингамския дворец, за да получи ордена.

Кралският Орден за храброст се присъжда в много редки случаи на хора с изключителни прояви на храброст. Основан през 1974 година, той е връчван не повече от 1000 пъти.

Джайлс Йорк, заместник-началник на полицията в Съсекс, смята, че ако не бяха действията на г-н Петков, щеше да се стигне до смъртта на детето, се казва в съобщението.

Цитиран е Джонатан Алън, посланик на Великобритания в България: "Много съм горд, че Нейно величество кралицата награди г-н Петков с Ордена за храброст за този истински смел подвиг. Той напълно заслужава това признание. На плажа в Уест Уитъринг в онзи слънчев майски ден е имало много хора, но само Пламен Петков е откликнал на виковете за помощ на отчаяната майка и е намерил сила в себе си да скочи в опасните води. Непоколебимият му кураж и пълно равнодушие към собствената му сигурност спасиха живота на едно малко момиченце, но за нещастие струваха собствения му живот. Благородният подвиг на Пламен Петков дълбоко разчувства британския народ, а съдебният лекар по случая удостовери храбростта му, твърдейки, че за петте си години на тази позиция това е "най-безкористният жест", на който е ставал свидетел. Няма думи, подходящи за този подвиг. Няма почест, която може напълно да се отплати за саможертвата на Пламен Петков. Но в ден като този можем да му отдадем почит и да сме благодарни, че съществуват хора като него. Пламен Петков е истински български герой! Обединеното кралство почита неговото геройство и саможертва".

Пламен Петков загива, докато спасява момиче от удавяне на 26 май 2012 година на плажа Уест Уитъринг в Съсекс, припомня БТА. Той забелязва в морето дете в надуваем гумен пояс, което се отдалечава от брега, и влиза в морето, за да помогне. Доплувал до детето, Пламен Петков вече не достига дъното. Детето успява да се измъкне от пояса и да се покатери на главата и раменете на Пламен, който плува обратно към брега, но остава потопен под водата. Смъртта на Пламен Петков е удостоверена по-късно.

Кралският Орден за храброст е граждански орден от трета степен във Великобритания. Той се дава за изключителни прояви на храброст, предимно на цивилни. В редки случаи с него са награждавани и военнослужещи. Наградените получават инициалите на ордена (QGM) след името си.

Орденът е създаден на 20 юни 1974 година, за да замести Ордена за храброст на Британската империя, имперския Медал за храброст и Медала за храброст на колониалната полиция. От 30 ноември 1977 година кралският Орден за храброст се присъжда и посмъртно.