Киевският патриарх предупреди за опасност от гражданска война
Киевският патриарх предупреди за опасност от гражданска война / БГНЕС

Главата на Украинската православна църква, патриарх Филарет, предупреди днес, че в Украйна може да се разрази гражданска война и призова властите да прекратят насилието и да подпишат договора за асоцииране с Европейския съюз, предаде Франс прес.

"Насилието може да доведе единствено до радикализиране на протеста и до голям граждански конфликт", заяви той. "За да излезем от кризата, е необходимо да се започне бързо диалог на високо равнище между представители на властите, на опозицията и на гражданското общество", каза той, настоявайки за "мораториум върху насилствените действия".

Предвид това, че първопричината за гражданските протести беше безсрочното отлагане на сключването на споразумението с ЕС, най-приемливият начин за излизане от кризата може би е бързо да се приключат преговорите и този договор да бъде подписан, отбеляза патриархът, цитиран от БТА.

Осемдесет и четири годишният Филарет оглави Украинската православна църква след отделянето й от Московската патриаршия в началото на 90-те години на миналия век.