Догодина може да започне изграждането на телените ограждения по границата
Догодина може да започне изграждането на телените ограждения по границата / снимка: Sofia Photo Agency, архив

След около 40 дни може да започне изграждането на телените ограждения по границата, коментира в кулоарите на парламента военният министър Ангел Найденов. Той подчерта, че Министерството на отбраната подпомага усилията на държавата и на институциите да се справят с миграционния натиск.

По думите на министъра участието на въоръжените сили може да се търси в седем направления, но ведомството не е основен фактор при решаването на проблемите на бежанците. Имаме и медицински екипи, освобождаваме определени сгради, както и безвъзмездно предоставяме вещи, оборудване, екипировка и медикаменти, добави Найденов.

Той припомни, че военните участват и в двете фази - възстановяване на пътищата и изграждането на теленото заграждение (на етап доставка на материали на границата с Турция). Тази процедура може да приключи в рамките на 40 дни, след което да започне самото изграждане, уточни военният министър.

Ангел Найденов съобщи, че има проблем, който до този момент не е намерил решение и който възниква във връзка със създаването у нас на Центъра за реагиране при кризи в състава на НАТО. Той е в процедурни акредитации от страна на Алианса, акредитирани са военнослужещи от Полша, Румъния и Гърция, чакат се и други, в същото време в центъра би трябвало да се регламентира правото на труд и на служители от други ведомства, които имат отношение към бедствия, аварии и кризи, което предполага промени в други закони, обясни министърът.