Кризата не е свършила, напомня шефът на МВФ
Кризата не е свършила, напомня шефът на МВФ / снимка: Gulliver/Getty Images

Генералният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард подчерта, че икономическата криза не е приключила и призова европейските страни да осъществят необходимите реформи, най-вече относно банковия съюз.

„Можем ли наистина да кажем, че кризата е зад нас, когато 12% от трудоспособното население няма работа”, попита генералната директорка на МВФ, която говори в Европейския парламент пред Европейския икономически и социален комитет, консултативен орган на 28-те държави членки.

„Има явни знаци, че не всичко е наред” в ЕС, въпреки че бяха положени усилия за обръщане на страницата на кризата. „Няма причина да обявяваме победа. Трябва да направим повече”, призова Лагард. Тя прикани Европейската централна банка за остави още дълго време основните си лихвени проценти на ниско равнище и да се бори срещу забавянето на инфлацията.

Лагард припомни, че банковият съюз „остава приоритет” в момент, когато министрите на финансите на държавите членки на ЕС започнаха оживени преговори днес по механизма за уреждане на съдбата на фалирали банки в еврозоната, допълва БГНЕС.

„Нашата позиция в МВФ е много проста - банковият съюз трябва да бъде проста цялост с единен механизъм за наблюдение и единен механизъм за вземане на решения на банките, разполагащи с обща спасителна жилетка. Зная, че има много сложни неща, които трябва да се вземат предвид за момента, но ние настояваме, призоваваме, молим да се обмисли създаването на проста, ефективна, справедлива и възможно най-предвидима система”, заяви Лагард.

Тя изрази задоволство от постигнатия напредък в Европа от началото на кризата, напредък, който се изразява в повишени перспективи за растеж и намаляване на процентите на безработицата. Но „не трябва да има отпускане, заради 1% растеж (очакван за догодина) в еврозоната не трябва да забавяме ритъма на реформите”, изтъкна Лагард.