АЕК Етър връчва награда за пресъздаване на автентични фолклорни традиции
АЕК Етър връчва награда за пресъздаване на автентични фолклорни традиции / Dariknews.bg, архив

От архитектурно-етнографски  комплекс „Етър” обявиха, че връчват наградата "Ревнител на живата българска традиция". Варненското село Червенци, което се намира в община Вълчи дол става носител на приза тази година.

"Това са представители  на читалище „Възраждане 1920”, които пресъздадоха характерни за региона си обреди и обичаи. Три поколения участваха в Коледуване, Лазаруване, Пеперуда, доказателство, че жителите на Червенци успяват да запазят традиционната си култура в съвремието", съобщават от музея.

АЕК "Етър" връчва награда за пресъздаване на автентични фолклорни традиции
netinfo

"От самото си създаване Архитектурно-етнографски  комплекс „Етър” се стреми да съхрани жив българския дух. Да пресъздава и предава на поколенията традиционните занаяти, характерните обреди и вярвания, които са ни съхранили като народ. Една  от най-отговорните задачи на музея  на открито е да запознава многобройната  си публика с културното многообразие в страната. По този повод и с цел стимулиране на носителите, показващи духовната култура, АЕК „Етър” всяка година ще награждава селище представило в автентичен вид свои обичаи на територията на комплекса". Така се мотивира екипът на ЕМО "Етър" по повод връчването на приза "Ревнител на живата българска традиция".

АЕК "Етър" връчва награда за пресъздаване на автентични фолклорни традиции
netinfo