СДВР действала като подизпълнител на частна охранителна фирма
СДВР действала като подизпълнител на частна охранителна фирма / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

За фрапиращ случай на нарушение в сферата на охранителната дейност в МВР разказа в предаването „Тази сутрин" по bTV вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев. По думите му, Столичната дирекция на вътрешните работи била подизпълнител на частна охранителна фирма по договор за 10 години с клауза за автоматично удължаване с още 10 години.

„За всяка реакция на сигнал МВР получава по 15 лв. а поддръжката на един патрул - четири смени с възможност за почивка, гориво, ремонт на автомобила, струва по 6000 лв.", обясни Йовчев, но не пожела да посочи кой е подписал договора с аргумента, че „този който го е сключил, може някой да му е наредил да го сключи".

Йовчев обясни, че договорът вече е прекратен. Той го даде като пример за мотивите си да предприеме закриването на СОД. „Яростната съпротива ме накара да се разровя и стигнах до това. Проверяваме всички договори", посочи още той. Министърът отново изтъкна тезата си, че не може да извършва търговска дейност, още повече в сфера, в която извършва контрол.

Запитан за обвиненията в полицейщина при действията на силите на реда спрямо протестиращите, министърът призова да се проверят практиките на полицейските служби в Испания, Италия, Франция и в белгийската столица Брюксел. "Действията на българската полиция са изключително толерантни," каза той.

Йовчев повтори тезата си, че протестът срещу промените в закона за МВР, при който към сградата летяха домати и бяха счупени прозорци, е организиран на базата на много лъжи. "Някой мотивира хората да излязат на протест, да влизат в сблъсък, да рушат имущество на основата на една лъжа - това не е нито нов морал, нито стар морал, нито никакъв морал", каза министърът.

Относно бунта в дома за настаняване на чужденци в Любимец министър Йовчев съобщи, че двама полицейски служители са били ранени при инцидента.

Йовче потвърди, че причината за бунта в град Любимец са група от граждани, които са имали претенции да напуснат незабавно дома, в който се намират, въпреки че той е от затворен тип: „Тези граждани са се опитали да попречат на останалите да се хранят и това е довело до ескалация на напрежението. Няма счупени глави, няма счупени ръце. Хората, които пазят в дома, са служители на МВР. Имаме нарушено имущество, къртили са мазилка и са я хвърляли по служителите, вследствие на това има двама полицейски служители, които са ранени".