SMS атака срещу протестиращи в Украйна: Обградени сте, нямате шанс
SMS атака срещу протестиращи в Украйна: Обградени сте, нямате шанс / снимка: Gulliver/Getty Images

Един войник от украинските вътрешни войски и един служител на спецчастите „Беркут" са пострадали при разпръскването на протестите през изминалата нощ в украинската столица Киев, предаде УНИАН.

„При разпръскването на протестите срещу служители на спецчастите „Бекрут" е използван сълзотворен газ. Един наш служител е пострадал. Диагнозата му ще се уточнява по-късно", заяви генерал-майор Игор Плахута от вътрешни войски на Украйна.

Акцията по изтласкването на протестиращите от района на Министерски съвет започна късно снощи.

Въпреки изтичането на крайния срок за прочистване на улиците хиляди украински демонстранти останаха тази нощ в палатковия лагер в Киев, предаде Ройтерс.

Втора седмица продължават протестите срещу решението на президента Виктор Янукович да се откаже от търговско споразумение с Европейския съюз за сметка на по-близки връзки с Русия, посочва БТА.

Полицейски части за борба с безредиците заеха позиции в столицата на Украйна.

Много мобилни телефони в района получиха рано сутринта текстово съобщение, адресирано до протестиращите. Част от текста гласеше: "Обградени сте, нямате шанс." При набиране на номера, от който беше изпратено съобщението, се включваше неизвестна гласова поща, отбелязва Асошиейтед прес.

Демонстрантите се страхуват, че пристигането на полицейските части предвещава подготвящо се смазване на протестите.

"Очакваме полицията да извърши разпръсване на мирни демонстранти", каза опозиционният лидер Виталий Кличко. "Ако при това разпръсване бъде пролята кръв, тази кръв ще бъде върху ръцете на човека, който го е наредил . . . Янукович", заяви той.

Очаква се Янукович да се срещне днес с върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън и с трима бивши украински президенти, които предлагат преговори. Тези ходове са едни от първите явни отстъпки на Янукович от началото на кризата, отбелязва Ройтерс. Полицията разтури или попречи на няколко палаткови лагера близо до ключови правителствени сгради в Киев, посочва Асошиейтед прес.

Напрежението се покачи и след като двоен кордон от полицаи с каски и щитове беше разположен на улицата до сградата на общината, окупирана от демонстрантите и превърната в импровизиран команден пост и спалня. През нощта електричеството на сградата беше спряно и протестиращите започнаха да си тръгват, очаквайки, че полицията може да щурмува мястото. Но малка тълпа остана на стълбите и на улицата. По-късно осветлението отново заработи и някои от демонстрантите се върнаха към окупацията на сградата.