Полиция разгони протестиращи в Киев
Полиция разгони протестиращи в Киев / снимки: БГНЕС

Хиляди украинци отново излязоха на протест срещу решението на кабинета да се откаже от посоката към Европейския съюз. Хората се събраха на площад „Независимост" в Киев, обградени от тежко полицейско присъствие. След като през целия ден се говореше, че силите за сигурност се готвят да прочистят площада, в крайна сметка се стигна до развитие. Украинската полиция разгони демонстрантите с проевропейски искания, обсадили седалището на правителството в Киев, събори лагерите им. Протестиращите отстъпиха и отново се върнаха към площад "Независимост". Не се стигна до сблъсъци и пострадали. Обкръжени бяха и офиси на опозиционни партии, появиха се информации, че силите на реда са проникнали в някои от тях и са извършени арести. Вътрешното министерство разпространи официално съобщение, според което милицията изпълнява съдебно решение, според което улиците на града трябва да са свободни за движение.

Руски сайт съобщи, че украинските правоохранителни органи имат заповед тази нощ да освободят от демонстранти кметството и Домът на профсъюзите. Там е щабът на протеста, пресцентърът на протестиращите, има медицински пункт и полева кухня. Хората издигат допълнителни барикади там, съобщават кореспонденти.

По-рано: Спецчасти разгониха протестиращи в Киев

Привечер украинската полиция разгони демонстрантите с проевропейски искания, обсадили седалището на правителството в Киев, съобщи кореспондент на Франс прес. Изтласкани от силите за борба с безредиците, протестиращите отстъпиха и отново се върнаха към площад "Независимост", където започна протестът.

Полицаи в пълно снаряжение обградиха палатковия лагер и започнаха да премахват барикадите, издигнати от протестиращите срещу правителството, съобщават Асошиейтед прес и агенция Ройтерс, която се позовава на съобщение в Туитър на депутата и опозиционен лидер Виталий Кличко, предава БТА.

Братята Владимир и Виталий Кличко в продължение на няколко часа бяха под обсада в близост до сградата на МВР и администрацията на президента на Украйна, стана ясно от съобщение на сайта на партия „УДАР", предаде Газета ру. Кличко призова бойците от „Беркут" и вътрешни войски да не щурмуват мирния протест.

Владимир Кличко спря трактори, които се опитаха да преминат през барикадите, съобщи пресцентъра на „УДАР". Протестиращите бяха обградени от сътрудници на спецподразделенията на украинската милиция „Беркут" и вътрешни войски на Украйна.

Властите дадоха срок на демонстрантите да напуснат площада до утре, вторник.

Действията на силите на реда са насочени за осигуряване на движението, това заяви в ефира на националната телевизия на Украйна, Сергей Бурлаков, началник на отдела за връзки с обществеността на МВР.

Според Бурлаков милицията, вътрешни войски и "Беркут" са приложили решението на окръжния административен съд за разблокиране на движението в столицата и осигуряване на възможност за движение на полицейски и пожарни автомобили.
Говорителят на МВР заяви, че няма информация за инциденти и сблъсъци.

Междувременно милицията затвори метрото на "Крешчатик" заради заплаха за взрив предава електронното издание "Лига Новости". По-рано заради бомбени заплахи бяха затворени станциите на "Площад на Независимостта", "Крешчатик" и "Театрален площад".

Украинският генерален прокурор Виктор Пшонка призова по-рано в изявление демонстрантите да напуснат окупираните от тях административни сгради и да премахнат сами барикадите. Онези, които не се подчинят на това нареждане, ще бъдат наказани, предупреди Пшонка.

Полиция разгони протестиращи в Киев
netinfo

Полиция разгони протестиращи в Киев
netinfo

Маскирани нахлуха в централата на Тимошенко

Междувременно маскирани въоръжени мъже нахлуха в централата на украинската опозиционна партия "Баткившчина" в столицата Киев и иззеха сървър, съобщи говорителката на формацията на хвърлената в затвора опозиционна лидерка Юлия Тимошенко Наталия Лисова, цитирана от Ройтерс. Лисова обвини за акцията полицията, но оттам отрекоха да са замесени.

Интернет изданието "Украинская правда" твърди, че обискът е извършен от Службата за сигурност, чиито представители не бяха открити за коментар.

Сътрудниците на специалните служби от своя страна отказаха да кажат на народните депутати от партията „Баткивщина" Павел Петренко и Андрей Пишни кой им е разпоредил да щурмуват офиса на партията, предаде УНИАН.

Според информация от прессъобщение около 100 сътрудника на украинските спецчасти „Беркут" са пристигнали в 4 автобуса. Били са в черни дрехи, с маски и автомати. Блокирали са офиса на партията, след което са извикали милиция, но никой не пристигнал половин час след обаждането. Тогава сътрудниците взели сървърите на компютрите на партията и си тръгнали, предава агенция Фокус.

Полиция разгони протестиращи в Киев
netinfo

Коментари и предположения

„Тази нощ ще бъде доста гореща в Киев. Каквото и да се случи, най-важното е никой да не пострада. След това преговорите между време страни биха били много по-трудни", прогнозира специалният пратеник на Нова телевизия в Украйна - Николай Дойнов.

Във връзка с информацията, че украинските власти премахват барикадите на протестиращите пред държавните институции в Киев, Дойнов направи следното уточнение: "Това не е нещо ново. Това се случваше през последната седмица. Още в неделя, по време на грандиозния митинг, за който опозицията спомена, че е имало 1 милион души на площад „Независимост", една част от опозиционерите бяха започнали да подсилват съществуващите прегради към полицията и да правят нови. Усещаше се, че нещо ще се случи", допълни той.

По-рано лидерът на партията "Свобода" Олег Тягнибок заяви, че милицията е започнала да изтласква протестиращите от улиците в правителствения квартал в Киев. В Киевското кметство, което беше окупирано от протестиращите, е дадено нареждане страничните лица да напуснат сградата.

Украинската опозиция възнамерява да защитава киевския площад на Независимостта от специалните части, заяви лидерът на парламентарната група на партията "Баткившчина" Арсений Яценюк. "Ние ще отбраняваме нашия Майдан. Вече са блокирани всички централни метростанции. Към нас са се насочили специалните части Беркут и обкръжават Майдана", каза той и помоли всички медии да напуснат района, предава БГНЕС.

Едновременно с това Яценюк призова към спокойствие и дисциплина участниците в протестите на площада на Независимостта. "Те не са дошли да завземат Майдана, а да ни обкръжат, за да прекъснат доставките на вода и дърва", заяви той пред протестиращите.

Лидерът на партията УДАР Виталий Кличко също призова всички незабавно да дойдат на площада на Независимостта. "Управляващите се опитват психологически да ни натиснат и да ни изплащат, но хората не смятат да се прибират и ще останат. Призоваваме всички да дойдат незабавно на Майдана. Колкото повече сме тук, толкова по-бързо ще провалим плановете на властта", каза боксьорът политик.

От 21 ноември украинската столица Киев е обхваната от масови протести на привържениците на евроинтеграцията. Те са недоволни от решението на президента Виктор Янукович и неговото правителство да не подпишат договора за асоцииране с ЕС. Най-сериозни сблъсъци между демонстрантите и специалните части Беркут имаше на 30 ноември, когато силите на реда разтуриха т.нар. "Евромайдан". Това доведе до многохилядна демонстрация на следващия ден, която приключи с окупиране на сградата на киевското кметство и сблъсъци с милицията. Протестиращите поискаха оставката на правителството на Микола Азаров, което оцеля при вот на недоверие във Върховната Рада.

Полиция разгони протестиращи в Киев
netinfo

Полиция разгони протестиращи в Киев
netinfo