Фейсбук ни иска лична карта, за да отблокира профила ни във Фейсбук
Фейсбук ни иска лична карта, за да отблокира профила ни във Фейсбук / снимка: БГНЕС, архив
Фейсбук ни иска лична карта, за да отблокира профила ни във Фейсбук
68859
Фейсбук ни иска лична карта, за да отблокира профила ни във Фейсбук
  • Фейсбук ни иска лична карта, за да отблокира профила ни във Фейсбук

Само сканирано копие на личната карта може да възстанови блокиран профил във Фейсбук. Това изискване са имали администраторите на социалната мрежа към потребители, чиито профил е бил блокиран след атака на хакери. В случая били важни снимка и трите имена, които да идентифицират собственика на блокирания профил.

Пред Дарик специалистът по социален маркетинг Юлиан Ненчев посъветва хората да не запазват на браузъра паролите на приложенията, които използват, защото е много вероятно да бъдат източени от вируси.

Много е трудно да бъдеш „затрит" завинаги от социалната мрежа. Това е почти невъзможно, ако доброволно не подкрепиш изтриването на профила си. Все по-често хакери атакуват личните профили на потребителите в социалните мрежи заради лични данни.

В последно време това се случва чрез разпространение на съобщения в личната поща чрез прикачени писма, озаглавени като важна информация.

Отваряйки тези писма се активира вирус. Той събира запаметени пароли на поща, социални мрежи и други приложения, които използваме. Така се случва и с профила ни в социалната мрежа. Хакерите, които са събрали вече откраднатите пароли, започват да правят опити да овладеят и профилите. Защитната система на Фейсбук обаче блокира атакуваните профили и се оказва, че нямаме достъп до социалната мрежа.

От тук следват два пътя за отключването им, обясни за Дарик специалистът по социален маркетинг Юлиян Ненчев.

Има няколко варианта - единият е чрез верификация по телефона с изпращане на код. Следващата верификация е изпращане на лична карта до Фейсбук, като Фейсбук автоматично, когато ти поиска копие на личната карта, ти казва, че ти имаш възможност да скриеш всички лични данни освен снимката и трите имена, които са важни в случая. До няколко часа Фейсбук установява дали това си ти или не и ти разблокира профила, като ти дава възможност веднага да смениш паролата си, за да може да продължиш нататък".

По думите на Юлиян Ненчев потребителите трябва да бъдат по-внимателни за информацията, която се съгласяват да споделят, като използват едно или друго приложение. За рекламодателите е важно какви клубове посещаваме, какво обичаме да консумираме и какво обличаме, а всяко споделяне на тези навици и потребителски вкусове в социалната мрежа са много по-ценни от трите имена и ЕГН-то.