Намалиха партийната субсидия с 1 лев на глас
Намалиха партийната субсидия с 1 лев на глас / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Партиите ще получават с един лев по-малка субсидия за спечелен глас годишно.

Това приеха депутатите на второ четене в Бюджет 2014 г. без никакви разисквания по темата.

Така партийната субсидия спада от 12 на 11 лева на спечелен действителен глас.

Най-голямата парламентарно представена партия ГЕРБ ще получи с около 1,1 млн. лева по-малко.

Общо партията на Бойко Борисов ще получи над 11,8 млн. лева. Коалиция за България ще получи с млн. лева по-малко, като субсидията й ще падне до 10,3 млн. лева.

При ДПС субсидията ще бъде 4,4 млн. лева, а намалението е с 400 000 лева. Атака ще получи с около 300 000 лева по-малко, като догодина субсидията й ще бъде 2,8 млн. лева.

Първата партия, която е под чертата на 4% бариера, Национален фронт за спасение на България ще получи с около 130 000 лева по-малко, което ще й донесе 1,4 млн. лева.

За намалението на партийните субсидии бе решено на коалиционния семинар в Боровец, като тогава БСП и ДПС се обединиха за намаляване с до десет на сто.

Ако намалението беше с 10%, партиите трябваше да се лишат с 1,2 лева на глас. Те обаче решиха да оставят по 20 стотинки на спечелен глас в партийните субсидии.

В момента партиите, получили повече от един процент от гласовете на последните парламентарни избори, имат право на субсидия от 12 лева на спечелен глас.

„В знак на солидарност с останалата част на обществото, която дава някаква икономическа и финансова жертва, грубо казано, в резултат на кризата", обясни пред Дарик депутатът от ДПС Камен Костадинов.

Народният представител от Коалиция за България Георги Кадиев пък има предложение за намаляване на субсидиите наполовина, което се очаква да бъде отхвърлено. Кадиев е категоричен, че освен по-малко пари, партиите трябва да имат и по-строги правила за харченето им. Например, да не могат да ги депозират в банка, да правят дарения с тях или да организират митинги и концерти.

„Субсидията се дава за политическа дейност и би трябвало да покрива политическата дейност на една партия за една държава. Това не са пари на избирателите на ГЕРБ, дадени на партията за управление, това не е пенсионен фонд", допълни Кадиев.