Украинската милиция се готви да разпръсне протестиращите, твърди опозиционер
Украинската милиция се готви да разпръсне протестиращите, твърди опозиционер / снимка: БГНЕС

Силите за сигурност се готвят да прочистят площад "Независимост" в Киев, заяви лидерът на парламентарната група на опозиционната партия "Баткившчина" (Отечество) Арсений Яценюк, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Блокирани са всички метростанции в центъра, насам идват подразделения на Вътрешни войски и бойци от специалните части "Беркут". Ние ще защитаваме площада си", заяви той.

Лидерът на опозиционната партия УДАР Виталий Кличко се срещна със служителите на специалните подразделения на площад "Независимост" и ги предупреди, че ще носят отговорност за разпръсване на мирна протестна акция.

Протестиращите на площад "Независимост" образуваха плътни редици при издигнатите от тях барикади. Повечето са мъже. Жените пред сградата на синдикатите са призовани да се приберат в нея.

Автобуси с войници от Вътрешни войски са преградили улица близо до барикадите. Засега военните седят в автобусите. Протестиращите остават на площад "Независимост" въпреки обилния снеговалеж допълва БТА. Очаква се в следващите дни температурите да спаднат от нула градуса днес до 12 градуса под нулата нощно време.

Украински полицаи за борба с безредиците заеха позиции край кметството в Киев, което е окупирано от проевропейски настроени демонстранти, съобщи Ройтерс.

Около 200 полицаи с каски и щитове бяха стоварени с три автобуса на кръстовище в центъра на Киев и заеха позиция на около 50 метра от сградата, но не пристъпиха към нея.

След като бе издадена съдебна заповед протестиращите да напуснат сградата, полицията предупреди миналата седмица хората вътре, че разполагат с четири дни да си тръгнат или ще бъдат изгонени от там. Координатори на протестиращите потвърдиха постъпилата до тях информация, че се готви щурм на сградата, съобщи ИТАР-ТАСС.

Четири станции на метрото в центъра на Киев бяха затворени заради сигнали за бомба, подадени от неизвестни лица на телефон 102. Пресслужбата на киевския метрополитен съобщи, че влаковете се движат без да спират на тези четири станции.

Въпреки студа и снега днес на площад "Независимост" се събраха 200-300 души около сцената, на която се редуваха речи и молитви, съобщи Франс прес. Десетки други демонстранти са издигнали барикади на няколко места в съседния квартал, където се намират основните централи на властта (президентство, парламент, министерски съвет), посочва агенцията.

Лидерът на опозиционната партия "Отечество" Арсений Яценюк заяви късно снощи, че нощта и настъпващият ден ще бъдат решаващи за Украйна.

Руският министър на икономиката Алексей Улюкаев заяви, че не се водят преговори в Украйна за влизане в Митническия съюз. Той смята, че има възможност тя да влезе в съюза, но предстои дълъг път на преговори в продължение на няколко години.