Международни археологически разкопки в местността Туида
Международни археологически разкопки в местността Туида / Личен архив

Международни археологически разкопки в крепостта „Туида“ край Сливен може да се организират догодина. За идеята там да се провеждат летни практики за български, молдовски и украински студенти, разказа директорът на Регионалния исторически музей - Сливен Николай Сираков.

Според него съвместните проучвания ще превърнат Сливен в учебен център на студенти по археология, етнография и история, както и в център за международно сътрудничество. Това ще е реклама за града ни и ще създаде условия за привличане на повече туристи, смята Сираков.  По думите на Сирокаво музеят трябва да се отвори към младите хора.

„Тябва да  използваме новите технологии – интернет, социалните мрежи facebook и Twitter, да рекламираме чрез собствената ни уебстраница. Идеята е музеят също да отиде при посетителите. Ще търсим връзка с ученици и деца от детските градини, с които да работи музеен педагог в съботните и неделните дни. Те ще се учат да апликират, моделират и по този начин ще почувстват музея като свое място” коментира директорът. Чрез интерактивни методи децата ще могат да възприемат по-лесно и материала по история в училище.

Ще се работ за изкореняване на стереотипа експонатите да стоят само във витрините. Някои от тях ще могат да бъдат пипнати от децата, за да може те да ги чувстват по друг начин, добави още Николай Сираков.

В плановете е и провеждането на мащабна рекламна кампания с филми и презентации. „Ние сме културен и научен институт с амбицията да станем образователен център и да работим много активно с по-младите“, заяви Сираков.