Стотици хиляди на протест в Киев, демонстранти събориха статуя на Ленин (видео)
Стотици хиляди на протест в Киев, демонстранти събориха статуя на Ленин (видео) / снимка: БГНЕС
Киев се готви за мащабен протест, опозицията предупреждава за провокации
68824
Киев се готви за мащабен протест, опозицията предупреждава за провокации
  • Киев се готви за мащабен протест, опозицията предупреждава за провокации

Няколкостотин хиляди проевропейски демонстранти, според организаторите - около един милион души, се събраха днес в центъра на украинската столица Киев да настояват за оставката на президента Виктор Янукович.

Протестиращи украински националисти от партия "Свобода" свалиха статуя на Ленин в центъра на столицата Киев, предаде ИТАР-ТАСС.

Те махнаха паметника от неговия пиедестал с помощта на метални кабели и въжета.

След това украинските националисти започнаха да пеят националния химн. Те разбиха с чукове статуята на малки парчета.

Паметникът, който бе висок общо 3,45 метра, вече бе сериозно повреден през юни 2009 г. Тогава неизвестни лица счупиха носа и едната ръка на статуята. Паметникът бе реставриран бързо със събрани от украинските комунисти средства.

В Киев продължава митингът в подкрепа на президента Виктор Янукович, организиран от управляващата Партия на регионите.

В непосредствена близост до демонстрацията се намират протестиращи, дошли от площад "Независимост". Полицията е направила кордон между двете групи. За момента няма регистрирани инциденти, допълва БТА.

Участници в опозиционните протести продължават да разпъват палатки в центъра на Киев.

Според данни на украинското министерство на вътрешните работи в столицата митингуват около 100 хиляди привърженици на опозицията.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън ще посети следващата седмица Украйна, предаде още ИТАР-ТАСС.

Датата на нейната визита все още не е определена, съобщи ЕК след поредния телефонен разговор между председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу и украинския президент Виктор Янукович.

Барозу призовал Янукович украинските власти да спазват основните права и свободи на гражданите и да разследват полицейското насилие.

Единственият изход от кризата в Украйна е в започването на диалог между всички политически сили, подчертал председателят на ЕК.

Протестиращите обвиняват президента, че е "продал" Украйна на Русия, предаде Франс прес.

Площад "Независимост" (известен също като "Майдан"), както и близките булеварди и улици почерняха от хора, съобщават кореспонденти на АФП.

Протестиращите изпяха украинския химн заедно с дошлите на протеста писатели, философи и религиозни лица, наред с лидерите на опозицията и дъщерята на излежаващата присъда бивша премиерка Юлия Тимошенко, прочела след това обръщение към демонстрантите от майка й.

"Нашата крайна цел е незабавната оставка на украинския президент", каза Евгения Тимошенко, четейки обръщението.

"Оставка! Оставка!", скандираше в отговор множеството, допълва БТА.

"Не отпускайте ръце, не правете стъпка назад, не преговаряйте с власт, чиито ръце са изцапани с кръв", продължи тя, имайки предвид полицейското насилие срещу студентите отпреди седмица. Днес имаме избор - да потънем в една корумпирана диктатура, или да се върнем у дома, в Европа", подчерта Евгения Тимошенко.

"Свобода за Юлия!", скандираха протестиращите.

„Не бива да се позволява на Янукович на продаде Украйна на Русия", заяви лидерът на парламентарната фракция на "Баткившчина" Арсений Яценюк.

Друг опозиционен водач, боксьорът Виталий Кличко, призова за обща стачка.

"Сигурен съм, че сме способни да свалим властта", заяви Кличко.

Според неговото политическо движение УДАР протестиращите на площад "Независимост" са близо един милион.

За протестите службата за опазване на обществения ред в Киев е мобилизирала към 5000 милиционери.

Поредният протест се организира след новината от съботния ден за тайни преговори за митнически съюз между Русия и Украйна, въпреки че тя беше опровергана.

Властите в Украйна смятат да използват провокатори, за да се стигне до сблъсъци по време на готвения мащабен протест на площад „Независимост", предупреди опозиционна партия „Баткивщина" на бившия премиер Юлия Тимошенко.

Според опозицията чрез 1000 души управляващите ще създадат ситуация за обявяване на извънредно положение.

„Предупреждаваме правителството, че знаем за тези планове. Обръщаме се към хората на площад „Независимост" с молба да бъдат бдителни", се посочва в изявление на партията

Днешният протест може да се окаже най-многобройният от Оранжевата революция през 2004 година.

Протестите в Киев продължават вече повече от половин месец с искане за оставката на правителството, предсрочни президентски и парламентарни избори.

Масовите протести избухнаха в Украйна след решението на страната да замрази подписването на споразумение за асоцииране с ЕС.

В края на ноември, само седмица преди срещата на върха на Източното партньорство във Вилнюс, Украйна обяви, че няма да подпише споразумението с Евросъюза. Тогава премиерът Микола Азаров заяви, че това се дължи единствено на икономически съображения и подчерта, че решението не поставя под въпрос европейската ориентация на страната му. По-късно обаче той призна, че Украйна е била разубедена да подпише от Русия.