ВИДЕО: Леверкузен обезсърчи и обезкърви Дортмунд в битката за второто място
ВИДЕО: Леверкузен обезсърчи и обезкърви Дортмунд в битката за второто място / Gulliver/Getty Images

В доста напечен двубой Байер Леверкузен открадна трите точки при гостуването си на Борусия Дортмунд, след като победи „жълто-черните“ с 0:1 в дербито на 15-ия кръг в Бундеслигата. Единственото попадение в мача на „Сигнал Идуна Парк“ бе дело на Хеунг-Мин Сон, с което кореецът вече има 7 на сметката си в първенството.

Наставникът на вестфаленци Юрген Клоп обаче трябваше да преглътне още горчиви хапове, тъй като срещата с травми напуснаха двама от ключовите му играчи – Свен Бендер и Нури Сахин. От началото на сезона тимът на Борусия е раздиран от контузии, а за капак в края на мача защитникът Сократис Папастатопулос си изкара ненужен втори жълт и съответно червен картон.

Началото на двубоя с „аспирините“ беше доста обещаващо за домакините, като още във 2-ата минута Роберт Левандовски успя да засече с крак центриране а Пиер-Емерик Обамеянг от фланга, но Бернд Лено отрази удара от упор на поляка.

Байер не се стресна и на свой ред започна да тормози отбраната на Дортмунд. След няколко опасни изпълнения на Йенс Хегелер и Емре Чан от дистанция, голът във вратата на Роман Вайденфелер беше факт. В 18-ата минута Мануел Фридрих сбърка лошо пред наказателното си поле, Гонсало Кастро отне и веднага пусна към Сон, който без проблем финтира вратаря и стреля в опразнената врата.

ВИДЕО НА ГОЛА - ТУК!

Борусия приключи полувремето по шокиращо пасивен начин, но след почивката се вдигна да търси изравняването. В 67-ата минута домакините заслужаваха да получат дузпа, след като Обамеянг беше спънат в пеналта, но реферът остави играта да продължи. Байер изглеждаше опасен на контраатака, особено след принудителната смяна на Бендер в 63-ата, но така и не успя да стигне до втори гол.

Вместо това отборът на Сами Хуупия трябваше да довърши мача с 10 души, след като Емир Спахич връхлетя безумно с двата крака пробиващия Левандовски. Защитникът бе изгонен с директен червен картон, ала и численият превес не помогна на Дортмундци. Две минути след изгонването те трябваше да извършат нова наложителна промяна – Нури Сахин скочи за една висока топка, но се приземи върху крака на Щефан Кислинг и усука глезена си.

В самия край резервата Марко Ройс можеше да измъкне поне точка, но шутът му от около 12 метра бе твърде слаб и Лено успя да избие с една ръка.

По този начин Ларс Бендер постигна първа победа над своя близнак от „жълто-черните“ Свен, а Леверкузен събра 37 точки на второто място и води с 6 на дортмундци.