Семейството на Мандела: Загубихме велик човек
Семейството на Мандела: Загубихме велик човек / снимка: Gulliver/Getty Images

"Загубихме велик човек, син на земята", каза семейството на Нелсън Мандела в първото си изявление след кончината на историческия лидер на движението за борба срещу режима на апартейд в Република Южна Африка на 95-годишна възраст в четвъртък, предаде Асошиейтед прес.

"Стълбът на кралското семейство Мандела вече не е с нас физически, но неговият дух остава с нас", пише в текста, прочетен от говорител на фамилията.

"Загубихме велик човек, син на земята, чието величие в нашето семейство бе в простотата на неговата натура в нашата среда - грижовен лидер на семейството, който имаше време за всички и за това ще ни липсва много", посочва се още в съобщението.

Жителите на селото на предците на Нелсън Мандела, Куну, запалиха "вечен огън" в неговия музей, намиращ се на хълм над дома на покойния лауреат на Нобеловата награда за мир за 1993 г., предаде ДПА.

Над 150 души пяха песни и произнесоха речи в памет на покойника на неговия роден език исихоса. 93-годишната жителка на селото Нозолите Мтирара определи кончината на Мандела като "радостно събитие", тъй като сега той почива в мир и не лежи безпомощен в болнично легло, предава БТА.

Мнозина наблегнаха на обичта на Мандела към хората и на неговото човечно и скромно държане.

Хиляди южноафриканци и хора по целия свят продължиха и днес да отдават почит на първия цветнокож президент на РЮА, предаде Франс прес. Резервистите в страната бяха привикани днес да се включат в подготовката на погребението на Мандела на 15
декември.

Ковчегът с тленните останки на легендарния борец срещу апартейда ще премине в процесия по улиците на столицата Претория в сряда, четвъртък и петък. От утре РЮА ще бъде в едноседмичен траур в памет на своя най-известен гражданин. Неделя ще бъде Национален ден на молитва и размисъл в страната.