Куба обяви тридневен национален траур в памет на Мандела
Куба обяви тридневен национален траур в памет на Мандела / снимка: Gulliver/Getty Images

Кубинските власти обявиха тридневен национален траур в памет на Нелсън Мандела, близък приятел на Куба, където бе една от първите му визити (1991 г.) след излизането му от затвора, предаде Франс прес.

Нелсън Мандела ще остане в паметта ни с величината на своето дело и с необятността на своя пример, заяви кубинският президент Раул Кастро в съобщение до южноафриканския си колега Джейкъб Зума.

"С дълбока скръб ви предавам нашите най-искрени съболезнования за смъртта на обичния ни другар Нелсън Мандела от името на кубинския народ и правителство", гласи съобщението на Кастро, прочетено по държавната телевизия. "Отнасяме се с уважение и голямо възхищение не само заради това, което той направи за народа си, но и за това, че бе верен приятел на нашата страна", каза Кастро, цитиран от БТА.

Мандела бе голям приятел на водача на кубинската революция Фидел Кастро, който се оттегли от власт по здравословни причини през 2006 година. Той посети Хавана през 1991 година, за да благодари на Кастро за кубинската подкрепа в борбата срещу апартейда.

"Кубинският народ заема важно място в сърцата на народите на Африка", заяви тогава южноафриканският лидер. Около 400 000 кубински войници, изпратени в Ангола през
80-те години, нанесоха поражение на южноафриканската армия, сопринесло за падането на режима на апартейда. "Окончателното поражение на силите на апартейда разби мита за непобедимостта на белия потисник", казваше покойният Мандела.