Международна мисия ще наблюдава разследването на насилието в Киев
Международна мисия ще наблюдава разследването на насилието в Киев / БГНЕС

Властите и опозицията в Украйна приеха разследването на насилието в Киев на 30 ноември да се осъществи под международен надзор, предаде Франс прес, цитирайки съобщение на Съвета на Европа (СЕ). Тричленната мисията от експерти под егидата на СЕ ще има консултативни правомощия и ще се състои от представител, излъчен от опозицията, представител, посочен от правителството и представител на международната общност.

Възможно е международният представител в мисията да е бивш председател на Европейския съд за правата на човека, посочи говорител на СЕ, цитира от БТА.

Украинският премиер Микола Азаров е дал съгласието си разследването да се наблюдава от международни експерти в телефонен разговор снощи с генералния секретар на СЕ Торбьорн Ягланд. Ягланд е в Украйна от вторник, за да помогне за намаляване на напрежението.

Множество украинци не одобряват отказа на президента и правителството да се подпише споразумението за асоцииране с ЕС, което трябваше да стане факт миналата седмица.

На 1 декември между 200 и 500 000 украинци протестираха в Киев срещу полицейското насилие над демонстранти предишната вечер. За неделя в Киев е планиран нов мащабен протест.