Кадър на ДПС оглави агенцията по рибарство във Варна
Кадър на ДПС оглави агенцията по рибарство във Варна / netinfo

Дългогодишният директор на агенцията по рибарство и аквакултури във Варна Бейхан Хасанов отново оглави териториалното звено. Той заемаше този пост до 2009 г., когато беше сменен след парламентарните избори. Хасанов, който беше общински съветник от ДПС (2003-2007 г.) и кандидат на партията за кмет на село Езерово през 2011 г., е назначен със заповед от 4 декември. Конкурент за длъжността му е бил друг бивш съветник на ДПС Октай Мустафов, който обаче беше изключен от местната структура през 2012 г.

Хасанов избра празника на рибарите Никулден, за да направи отчет на дейността на агенцията от началото на годината. Нейните инспектори са съставили 114 акта на нарушители и са иззели 1,6 тона риба. До този момент е усвоена малко над 70 % от отпусната на България квота за улов на калкан.

Новият шеф на варненската агенция по рибарство се надява през следващия програмен период (2014-2020 г.) с европейско финансиране да бъде открита първата ферма за отглеждане на калкан. Такава вече била създадена в Румъния, като за нея са били отпуснати 5 млн. евро.