Лекарският съюз ще съди НЗОК за отказ от преговори за парите за здраве
Лекарският съюз ще съди НЗОК за отказ от преговори за парите за здраве / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Лекарският съюз ще съди НЗОК за отказ от преговори за парите за здраве
68787
Лекарският съюз ще съди НЗОК за отказ от преговори за парите за здраве
  • Лекарският съюз ще съди НЗОК за отказ от преговори за парите за здраве

Българският лекарски съюз ще заведе дело срещу Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за отказ от страна на съвета да преговаря със съсловието относно парите за здраве. Лекарите ще се откажат от всякакви преговори за бюджет 2014 и рамков договор за догодина няма да бъде подписан. Това каза председателят на Лекарския съюз д-р Цветан Райчинов, видимо ядосан от факта, че днес Надзорният съвет не е успял да събере нужния кворум от петима души, за да се осъществят преговорите за Рамков договор.

Райчинов е убеден, че представителите на Надзора саботират българското здравеопазване, заради което този съвет трябва да бъде разпуснат незабавно. Заместник здравният министър д-р Бойко Пенков, който също е член на надзора, не скри, че се чувства неприятно от така стеклите се обстоятелства. Пенков обаче пое ангажимент да направи всичко по силите си, за да бъде проведена поне още една среща между лекари и каса.

Национален рамков договор 2014 днес беше саботиран и провален, категоричен бе председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов, след като за планираните за днес преговори между лекари и каса, от страна на Надзорния съвет се явиха само трима от деветте представители. Райчинов, заедно с главния секретар д-р Димитър Ленков, са убедени, че от догодина няма да се увеличат цените на нито една от клиничните пътеки, за които лекарите настояха.

„Няма да има Национален рамков договор, няма да ма участие на лекарите и на лекарския съюз в системата на здравеопазване като такава. Ще работим само като лекари, и кой където и както може. Тази държава няма нужда от здравеопазване очевидно”, категоричен беше Райчинов.

„Неявяването на Надзорния съвет, това е отказ за водене на преговори, законово вменен. Ние ще заведем дело, ще поискаме протоколите с присъствието от касата, за да се види, че тези хора отказват, въпреки че доброволно са влезли в Надзорния съвет на Касата, да водят преговори”, заяви още д-р Цветан Райчинов.

Той предложи всичките почти 3 млрд., предвидени за здраве за следващата година да бъдат насочени само за лекарства, след като лекарите и медицинските сестри били нежелан контингент у нас.

Лекарите останаха изумени и от позицията на синдикатите, тъй като техният представител в надзора д-р Иван Кокалов също не се яви на насрочения за преговори час.

В последствие се разбра, че д-р Кокалов е имал ангажимент. Заместник здравният министър д-р Бойко Пенков, който също членува в надзора допълни, че двама от представителите на съвета са в чужбина и физически не могат да присъстват. Твърдението, че няма да бъде подписан рамков договор, Пенков коментира така:

„Това. Лично на мен, ми е неприятно като твърдение. Ще направим всичко възможно, лично аз ще опитам да направим още една среща другата седмица”.

Сред клиничните пътеки, за които лекарите поискаха увеличение, попадат педиатрията, интензивните грижи, пулмология и ражданията и др. Иван Димитров, който представлява пациентите в съвета, уточни, че днес сутринта надзорът е решил от следващата година касата да отключва всеки месец по 5% от оперативния си резерв, с които да покрива различни дейности, в зависимост от нуждата.