Изложба събра находките от Античния керамичен  център край Павликени
Изложба събра находките от Античния керамичен център край Павликени / DarikNews.bg
Павлина Владкова
68784
Павлина Владкова
Нели Цонева
  • Павлина Владкова
  • Нели Цонева

Постоянна археологическа експозиция отвори врати в музейната сграда на Античния керамичен център край Павликени. Изложбата "Животът в римската вила край Павликени" съдържа 350 експоната, част от които се показват за първи път. Те са от римско време и са намерени при археологически разкопки в Античния керамичен център.

Изложбата беше открита вчера в присъствието на кмета инж. Емануил Манолов, директорът на великотърновския музей Иван Църов, археологът Павлина Владкова, директорът на музея в Павликени Нели Цонева и представители на Фондация „Америка за България”, която финансира проекта за реставрация и социализация на обекта.

В съществуващата музейна сграда на обекта не е имало постоянно експозиция от десетилетия. Във витрините са показани основно предмети от глина, свързани с бита на обитателите във вилата, обясни Павлина Владкова, която е работила на обекта и е помогнала на Историческия музей в Павликени да подреди настоящата експозиция. За първи път са изложени оръжия, принадлежали вероятно на собственика на античното жилище.

Представени са много занаяти, свързани с живота във вилата, някои типично мъжки, други съвсем женски като предене, шиене, тъкане, плетене. Могат да се видят още медицински инструменти, козметика, флакони, някои от тях със съхранени пудри от онова време, игри за деца и възрастни. В специална витрина са показани златни и сребърни накити, открити в различни некрополи от целия павликениски регион. Уникален бюст на император Комот, живял и управлявал в края на II в., също е част от изложбата. Портретите на императори от римската епоха, откривани при разкопки по българските земи, са изключителна рядкост, посочи Владкова.

Над 50 000 долара е стойността на проекта за реставрация и социализация на Античния керамичен център. Финансирането е осигурено от Американския научен център в София, като община Павликени е заделила 6000 долара собствени средства. Реставрирани са керамичните пещи, подменени са покривите, реновирана е туристическата пътека, която обикаля целия обект.

По проекта са ремонтирани още административната сграда и грънчарската работилница, разказа директорът на Историческия музей в града Нели Цонева. Новата музейна експозиция също е направена със средства по проекта.