Български държавници почетоха Нелсън Мандела
Български държавници почетоха Нелсън Мандела / снимка: Gulliver/Getty Images

Президентът Росен Плeвнелиев изпрати съболезнователно писмо до президента на Република Южна Африка Джейкъб Зума, по повод кончината на Нелсън Мандела - дългогодишен лидер на ЮАР и една от най-ярките личности в най-новата история на света.

„През целия си живот Нелсън Мандела се бореше за защитата и утвърждаването на човешкото достойнство, равенство и свобода в Африка и по света. Със своето дело той докосна милиони хора, които възприеха неговата визия за мир и справедливост, за свят без расизъм и дискриминация, за живот без насилие”, заявява в писмото си българският държавен глава.

„Рядко човечеството е било толкова обединено в своята скръб, изпращайки от този свят една личност. Нелсън Мандела беше олицетворение на силата на човешкия дух, на непримиримостта към неправдата и нестихващата вяра в доброто. Той ще остане в историята като велик син на своя народ, на Африка, на човечеството, като пример, от който ние да се водим и като дело, което трябва да продължим с общи усилия”, се казва още в съболезнованието на президента Плевнелиев.

Нелсън Мандела е блестящ пример, че с доброта може да се отварят и разбиват вратите на омразата и агресията, заяви в отговор на журналистически въпрос в Перник президентът /2002 -2012 г./ Георги Първанов. Той определи добротата като една от характерните черти на лидерството, заедно с волята, присъщи за южноафриканския водач. Това са двете неща, с който трябва да го запомним, заяви Първанов.

Според него Мандела е световен лидер в истинския смисъл на думата - човек, който може да поведе хората в името на общочовешка кауза. Затова е толкова голяма обичта към него от целия свят, посочи бившият държавен глава. Той призна, че познава бегло Мандела в личен план, но е имал удоволствието да го гледа като авторитет, излъчване и присъствие на международни форуми.

През 2009 година Първанов удостои с орден "Стара планина" Нелсън Мандела. Георги Първанов присъства в Перник на дискусия, посветена на демографската криза у нас.

Нелсън Мандела беше сред най-великите лидери на 20-ти век, личност, която остави ярка следа в историята не само на Южна Африка, но и на цялото човечество. Това се казва в цитирано от МВнР съболезнователно писмо, което министър Кристиан Вигенин е изпратил днес до Майте Нкоана-Машабане, министър на международните отношения и сътрудничеството на Южна Африка, по повод смъртта на бившия южноафрикански президент и борец против апартейда Нелсън Мандела.

Рядко в световната история един човек, със своята харизма, постоянство, идеи и ценности, е успявал да промени толкова радикално живота на милиони хора, организацията на една държава и да повлияе на цели общества. Нелсън Мандела се превърна в символ на борбата за демокрация, свобода и справедливост. Той беше не само политически, но и духовен и морален лидер, се казва в писмото.

Президентът Мандела и народът на Южна Африка преминаха през тежки дългогодишни изпитания, но заедно успяха да постигнат своята велика цел - да сложат край на системата на апартейд, на дискриминация и унижения. Те успяха да изградят държава, основаваща се на равните възможности, човешките права и стремежа за социален и икономически просперитет за всички граждани, без разлика от цвят на кожата, етнос, религия или пол, пише още в писмото на министър Вигенин.

Президентът на ПЕС Сергей Станишев изпрати съболезнователна телеграма до партията Африкански национален конгрес и семейството и близките на Нелсън Мандела, съобщиха от БСП.

„Мандела беше истинско вдъхновение за целия свят. Неговите завети и дейност ще останат пример и ще бъдат запомнени завинаги. Избирайки помирението пред реваншизма, той спаси бъдещето на цяла една страна и даде надежда на света. Африканският национален конгрес и семейството му трябва да знаят, че днес всички прогресивни политици от цял свят тъгуват. Като социалисти, социалдемократи и прогресивни, ние сме изключително горди, че Нелсън Мандела и Африканският национален конгрес са част от нашето политическо семейство. Ще съхраним идеалите и примера на делото му и в бъдеще. Поклон пред паметта му”, се казва в телеграмата.

Нелсън Мандела е блестящ пример, че с доброта може да се отварят и разбиват вратите на омразата и агресията, заяви в Перник президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов. Той определи добротата като една от характерните черти на лидерството, заедно с волята, присъщи за южноафриканския водач. Това са двете неща, с който трябва да го запомним, заяви Първанов.

Според него Мандела е световен лидер в истинския смисъл на думата - човек, който може да поведе хората в името на общочовешка кауза. Затова е толкова голяма обичта към него от целия свят, посочи бившият държавен глава. Той призна, че познава бегло Мандела в личен план, но е имал удоволствието да го гледа като авторитет, излъчване и присъствие на международни форуми.

През 2009 г. Първанов удостои с орден „Стара планина” Нелсън Мандела.