Още една нощ премина спокойно на киевския площад Независимост
Още една нощ премина спокойно на киевския площад Независимост / БГНЕС

Още една нощ на площад "Независимост" в центъра Киев, където привърженици на опозицията са организирали безсрочен протест, премина спокойно, като се изключи един тъжен случай - починал мъж на площада, предаде ИТАР-ТАСС. Според първите констатации на пристигналия на мястото екип за спешна помощ причина за смъртта на мъжа на видима възраст 50-55 години е сърдечна недостатъчност.

Милицията официално потвърди смъртта му. Самоличността на починалия се установява.

На площада сега няма много хора - те са не повече от хиляда, тъй като лошото време, с мокър сняг и вятър, прогони много от демонстрантите, подслонили се в палатките и близките сгради.

В четвъртък опозицията призова за свикване на "Народно вече" (събрание) в неделя. Организаторите се надяват акцията да се превърна в голям протест. Основните им искания са оставка на правителството, предсрочни парламентарни избори и съдебно дело срещу вътрешния министър, а също да се потърси отговорност от участвалите в разгонването на протестиращите на 30 ноември и 1 декември и да бъдат освободени "политическите затворници".

Около 200 активисти продължават да блокират сградата на министерския съвет, допълва БТА. Те развяват знамена със символите на опозиционните партии и знамето на Европейския съюз. Още толкова хора се намират в сградата на кметството. Според съдебно решение от в четвъртък до пет дни административните сгради в украинската столица трябва да бъдат освободени.

Ръководството на градската милиция предупреди, че ще предприеме всички необходими мерки за изпълнението на това решение.

Междувременно шведският външен министър Карл Билд изрази опасения от ново насилие срещу украинските опозиционери, протестиращи срещу отказа на украинските власти от подписване на споразумението за асоцииране с ЕС, съобщи Франс прес. "Боя се, че силите, които искат Украйна да се откаже от европейския път, не се притесняват да използват сила", отбеляза в акаунта си в Туитър Билд, който е в Киев за министерската среща на върха на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Украйна я очакват критични дни, опасността не бива да се подценява, допълва министърът.