Нелсън Мандела ще бъде погребан на 15 декември
Нелсън Мандела ще бъде погребан на 15 декември / БГНЕС

Бившият южноафрикански президент Нелсън Мандела ще бъде погребан на 15 декември в селото на предците си Куну, предадоха световните агенции, като цитираха южноафриканския президент Джейкъб Зума.

Пет дни по-рано, на 10 декември, ще се състои заупокойна церемония. Тя ще бъде на стадион Сокър сити в предградието Совето край Йоханесбург. От 8 декември в Южна Африка е обявена седмица на национален траур заради кончината на Мандела.

Тленните останки на бившия президент ще бъдат изложени за поклонение в президентството на републиката в Претория от 11 до 13 декември. Същевременно на започналата днес в Париж среща на върха на африканските лидери беше спазено едноминутно мълчание в памет на Мандела, предаде Франс прес.

В Куну е погребан синът на Мандела Макато, починал на 55-годишна възраст през 2005 година, първата му дъщеря Маказиве, починала на 9-месечна възраст през 1948 година, и вторият му син Тембекиле, загинал в автомобилна катастрофа на 24-годишна възраст през 1969 година.

През 2011 година внукът на Нелсън Мандела Мандла тайно преместил тленните останки на децата от Куну в родното село на дядо си село Мвезо, където искал да му изгради мавзолей. Роднините се обърнали към съда, който заставил Мандла да върне тленните останки на трите деца в Куну, където Мандела е израснал.

В ЮАР е обявен национален траур, в цялата страна националните знамена ще бъдат спуснати наполовина до погребението, за което още не е съобщена дата, посочва БТА. По неофициални сведения, цитирани в южноафриканските медии, погребението може да се състои следващата събота.