Световните лидери за Мандела: Загубихме един герой
Световните лидери за Мандела: Загубихме един герой / снимка: Gulliver/Getty Images

Бившият южноафрикански президент и борец срещу апартейда Нелсън Мандела, който почина на 95 години, "ни научи да живеем заедно". Това заяви друг герой на борбата срещу апартейда архиепископ Дезмънд Туту, цитиран от Франс прес.

"През 24-те години след освобождаването му Мадиба (бел. ред. - племенно име на Мандела) ни научи как да живеем заедно и да вярваме в себе си и във всеки друг. Той бе обединител от мига, в който излезе от затвора", допълни Дезмънд Туту.

"Той отиде отвъд расите и социалните класи в личната си дейност, със своята топлота и воля да изслушва и съчувства на другите. Той възвърна вярата на другите в Африка и африканците", заяви 82-годишният носител на Нобеловата награда за мир за 1984 г., който днес е считан за моралната съвест на Южна Африка.

Историческият лидер на полския синдикат "Солидарност" и Нобелов лауреат за мир за 1983 г. Лех Валенса нарече Нелсън Мандела "велик символ на борбата срещу апартейда и расизма".

"Един велик човек почина. Заедно с пастор Мартин Лутър Кинг и архиепископ Дезмънд Туту, той бе велик символ на борбата срещу апартейда и расизма, в подкрепа на равенството. Такъв ще остане той в световната памет и в моята", заяви Валенса.

Сирийският президент Башар Асад в изявление във Фейсбук подчерта, че животът на Нелсън Мандела е вдъхновение за борците за свобода и урок за тираните, предаде Ройтерс. "Мандела беше вдъхновение за хората, уважаващи ценностите на любовта и на братството между хората", посочи Асад.

"Историята на неговата борба се превърна във вдъхновение за всички уязвими хора по света и породи очаквания, че потисниците и тираните ще си извлекат поуката, че накрая те са тези, които губят", посочи Асад.

Президентката на Бразилия Дилма Русеф заяви в памет на Нелсън Мандела, че "примерът на този велик ръководител ще води тези, които се борят за социална справедливост и мир по света".

"Правителството и народът на Бразилия научиха с отчаяние тази новина", добави президентката на най-голямата латиноамериканска страна с население 200 милиона жители, половината от които имат африкански корени.

Дилма Русеф отдаде почит на "най-голямата личност на 20-ти век" и подчерта "страстта и интелигентността", които той е проявил, за да "постигне един от най-значителните процеси на освобождаване на човека в съвременната история - края на апартейда в Южна Африка".

Лидерката на опозицията в Мианма и носителка на Нобеловата награда за мир за 1991 г. Аун Сан Су Чжи определи Мандела като "забележителен човек, който ни научи, че можем да променим света".

"Искам да изразя дълбоката си скръб от смъртта на един човек, който се бори за правата на човека и за равенство в цял свят. Той ни научи, че никой не трябва да бъде принизен заради цвета на кожата му и за обстоятелствата, в които е роден", заяви Аун Сан Су Чжи, която подобно на Мандела прекара години лишена от свобода заради борбата си срещу бившата военна хунта в Мианма, която бе разтрогната през 2011 г.

"Той ни научи също, че можем да променим света. Можем да променим света, като променим поведенията, като променим схващанията. Затова искам да отдам почит към един забележителен човек, който издигна моралното чувство на човечеството", заяви лидерката на опозицията в Мианма, цитирана от БТА.

Папа Франциск отдаде почит на покойния бивш южноафрикански президент и нобелов лауреат за мир Нелсън Мандела, предаде Франс прес. В телеграма до южноафриканския президент Джейкъб Зума папата подчерта, че Мандела е "изковал една нова Южноафриканска република, основаваща се на твърдите устои на ненасилието, помирението и истината". Папата припомни, че Мандела е работил непрестанно за насърчаването на правата на човека и за защитата на човешкото достойнство.

Тибетският духовен водач Далай лама, който е носител на Нобеловата награда за мир за 1989 г., заяви, че в лицето на Нелсън Мандела е изгубил "скъп приятел" и го определи като "човек с безспорна смелост, принципи и почтеност".

"Най-добрата почит, която можем да му отдадем, е да направим всичко по силите си да допринесем за съблюдаването на единството на човечеството и да работим за мира и помирението, както правеше той", се казва в писмо на Далай лама в сайта му.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун нарече Мандела "великан на правдата" и посочи, че неговата борба за равенство и свобода е вдъхновила много хора по света.

"Нека всеки ден да бъдем вдъхновявани от живота на Нелсън Мандела и заедно да работим за по-добър и по-справедлив свят", заяви той.

Лидерите на Европейския съюз - председателите на Европейския съвет Херман ван Ромпой и на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу - излязоха с общо изявление.

Барозу поиска флаговете на ЕС пред Европейската комисия да бъдат свалени наполовина.

Британската кралица Елизабет Втора е дълбоко натъжена от новината за смъртта на Нелсън Мандела, предаде Франс прес. "Той работи неуморно за доброто на своята страна. Неговото наследство е умиротворената Южна Африка от наши дни", се казва в комюнике на Бъкингамския дворец. Нейно Величество кралицата подчертава, че има много добри спомени от срещите си с Мандела и изказа съболезнования на семейството му и народа му.

Принц Чарлз също отдаде почит на Мандела, като го нарече "въплъщение на куража и на помирението", който е променил живота на мнозина с борбата си за мир, свобода и справедливост. Руският президент Путин изрази съболезнования за смъртта на южноафриканския лидер. В телеграма до президента Джейкъб Зума той изказва съчувствие и подкрепа на всички роднини и близки на Мандела, правителството и целия народ на Република Южна Африка. "С името на Мандела е неразривно свързана цяла епоха в новата история на Африка, ознаменувана с победата над апартейда и изграждането на демократичната Република Южна Африка", съобщи пресслужбата на Путин. Руският президент е отбелязал, че Мандела е преминал през най-тежки изпитания, но до края на дните си е останал верен на идеалите на хуманизма и справедливостта.

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов даде живота на Мандела за "пример за всички, които мислят за своята страна" и обяви, че е загубил приятел, когото е познавал добре. "Мандела е човек, който заслужава всички да му изкажем голяма благодарност за това, което е направил. Паметта му ще остане вечна", обяви Горбачов. Норвежкият нобелов комитет отдаде почит на Мандела, като го нарече "едно от най-големите имена в дългата история на Нобеловата награда за мир". Бившият южноафрикански лидер получи престижното отличие през 1993 година съвместно с тогавашния южноафрикански президент Фредерик де Клерк за своите усилия за помирение след десетилетия на апартейд. Делото на Мандела "изпраща послание и днес на всички, които имат отговорности в привидно неразрешими конфликти", се подчертава в комюникето на Нобеловия комитет. "Дори най-тежките конфликти могат да бъдат решени с мирни средства", изразява се увереност в комюникето.

Италианският президент Джорджо Наполитано подчерта, че Мандела се е борил за по-справедлив свят, а украинският му колега Виктор Янукович посочи, че Мандела ще остане за много поколения модел за силен дух, твърд характер и принципност.

Индийските власти обявиха петдневен траур заради кончината на Мандела, предадоха световните агенции. В цялата страна индийските знамена ще бъдат свалени наполовина и няма да има официални развлекателни прояви, се посочва в изявление на правителството. Индийският премиер Манмохан Сингх пък нарече Мандела "истински последовател на Ганди както по дух, така и по идеали".

Палестинският лидер Маруан Баргути, намиращ се в ираелски затвор, също коментира кончината на Мандела и подчерта, че бившият южноафрикански президент е проправил пътя за свободата на палестинците. "От моята килия в затвора аз Ви казвам, че свободата за палестинците е възможна, защото Вие, Нелсън Мандела, извоювахте Вашата свобода", пише Баргути в своеобразно писмо, в което се обръща директно към духа на покойния бивш южноафрикански президент. Баргути е лидер на палестинското движение Фатах. От 11 години той е в затвора, след като беше осъден на пет доживотни присъди заради участието му в кървави атентати и атаки срещу израелци.

Холандските политици скърбят заедно с целия свят за Мандела, съобщи ИТАР-ТАСС. За премиера Марк Рюте вестта за кончината стана повод да прекара известно време в тишина и размишления, пишат местни медии. Външният министър Франс Тимерманс изрази увереност, че наследството на Мандела ще продължи да вдъхновява бъдещите поколения, добавяйки, че най-отличителната му черта беше неговото великодушие.

"Скърбим за смъртта на един от най-великите политически фигури на нашето време", заявиха те, цитирани от БГНЕС.

"Южна Африка загуба своя баща, светът губи един герой", заяви и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.

"Нелсън Мандела бе модел за всички нас, независимо от произход, раса или вяра. Той въплъщаваше ценностите на прошката, смелостта и отговорността на най-високо ниво", заяви европейският депутат Жозеф Дол, който е председател на Европейската народна партия.

Германският канцлер Ангела Меркел отбеляза, че страната й скърби заедно с южноафриканския народ.

"Неговото име завинаги ще бъде свързано с победата над режима на апартейда", посочи тя.

"Нелсън Мандела беше герой на нашето време. Поисках флагът на "Даунинг стрийт" 10 да бъде свален наполовина", написа британският премиер Дейвид Камерън в Туитър.

Такова решение обяви и френският президент Франсоа Оланд.

Барак Обама - първият чернокож президент на САЩ, посочи в телевизионно обръщение, че "вероятно няма да видим друг като Мандела".

"Той постигна повече, отколкото може да се очаква от човек", каза Обама.

Той нареди националните флагове на САЩ да бъдат свалени наполовина в Белия дом и обществените сгради, в знак на траур след смъртта на Нелсън Мандела.

Същото се отнася и мисиите на САЩ в чужбина, военни обекти, военноморски бази и военни кораби. Флагът ще остане спуснат наполовина до залез слънце в понеделник.

Обама ще посети Южна Африка следващата седмица, за да участва във възпоменателни прояви в чест на починалия вчера бивш южноафрикански президент Нелсън Мандела, предаде Ройтерс, като се позова на Белия дом.

"Президентът Обама и първата дама ще отидат в Южна Африка следващата седмица, за да отдадат почитта си към паметта на Нелсън Мандела и да участват във възпоменателни събития", каза говорителят на Белия дом Джей Карни.