Четвърти ден депутатите обсъждат бюджета
Четвърти ден депутатите обсъждат бюджета / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Четвърти ден депутатите обсъждат бюджета
68776
Четвърти ден депутатите обсъждат бюджета
  • Четвърти ден депутатите обсъждат бюджета

За четвърти пореден ден депутатите ще обсъждат бюджета за следващата година на второ четене.

До полунощ те отметнаха повече от половината от текстовете. Сред спорните текстове, които все още не са влезли в пленарната зала, е намаляването на партийните субсидии.
По предложение на бюджетната комисия се очаква те да бъдат намалени с един лев на спечелен глас за година.

Все още не са гласувани и текстовете, според които през 2015 г. ще бъде възстановен 10-процентният данък върху доходите на хората с доход до минималната работна заплата - т.е. 340 млн. лева.

Други текстове, които още не са обсъдени на второ четене, са семейните помощи и запазването на 35 лева за месечна субсидия за дете. Ако предложението на управляващите бъде прието, за второ дете ще има 15 лева увеличение на субсидията и тя ще достигне 50 лева.

Очаква се днес да стане ясно какви ще са промените в Закона за енергетиката и в Закона за възобновяемите енергийни източници, с които ще се прецизират одобрената вече такса върху приходите на вятърните и слънчевите централи.

Хазната очаква 150 млн. лева от тях. След като вчера депутатите одобриха приходната част от бюджета и въвеждането на таксата, започнаха спорове по разходната част.

„Чуйте ме добре - първо да се гласува от втори член до шести параграф, тогава да се върнем на член първи. Тогава щеше да има смисъл от това, което правим. Нека да престанем с губене на време на Народното събрание, ясно осъзнавайки, че няма как да стане това, което го предлагате. В голяма степен съм съгласен с вас, но пари за всичко не може да има", заяви към края на 16-часовия работен ден депутатът от Коалиция за България Петър Мутафчиев.

Вчера депутатите отметнаха гласуванията на бюджетите на министерствата, на комисиите и агенциите, както и на общините.

Повече пари получиха ДАНС, Националната разузнавателна служба и Националната служба за охрана. Също така Министерството на здравеопазването получи повече пари.

От ГЕРБ разкритикуваха намаляването на парите на енергийното и на социалното министерство, като подчертаха, че вместо намалението на цената на тока е трябвало да има повече пари за помощи на най-нуждаещите се. Основната критика обаче дойде за въвеждането на новата такса за ВЕИ.

„Даваме заявка, че още преди да е публикуван в Държавен вестник Законът за бюджета и въпросната промяна, ние ще внесем друга промяна в Закона за ВЕИ, с което да модифицираме с различен процент за различни видове инсталации, с освобождаване евентуално на най-малките инсталации. Мисля, че това е порочен подход, който не трябва да използваме оттук нататък", коментира бившият икономически министър Делян Добрев.

Очаква се да бъде гласувано намаление на партийните субсидии с един лев на спечелен глас. Така един спечелен глас ще носи 11 лева годишно на партия.