Украински вицепремиер не изключва предсрочни избори
Украински вицепремиер не изключва предсрочни избори / снимка: БГНЕС

Високопоставен украински представител, приближен на президента Виктор Янукович, заяви, че не изключва въпросът за предсрочни избори да бъде обсъден на преговорите с опозицията. Той заяви това в интервю за телевизия Канал 5.

"Трябва да седнем на масата за преговори и да обсъдим представените предложения", заяви първият вицепремиер Сергей Арбузов в интервю, публикувано на сайта на телевизията. Представителят отговори на журналистически въпрос дали властта е готова да говори с опозицията относно едно от основните й искания, организирането на предсрочни президентски и парламентарни избори.

Абрузов направи изявлението снощи, в навечерието на откриването днес в Киев на двудневна среща на върха на ОССЕ, планирана от дълго време, която вероятно ще бъде доминирана от политическата криза в Украйна и обтегнатите отношения между Русия и западните страни, обвиняващи се взаимно в намеса във вътрешните работи на бившата съветска република.

Украинската опозиция, която организира масов протест в неделя, събрал над 100 000 души на улиците в Киев и десетки хиляди в други градове на страната, протестира от близо две седмици срещу спирането от властта на процеса по асоцииране към ЕС за сметка на сътрудничеството с Русия.

Около 30 делегации ще присъстват на срещата на ОССЕ, сред които руският външен министър Сергей Лавров, германският му колега Гидо Вестервеле и представители на много други държави членки на ЕС, сред които и Полша. Американският държавен секретар Джон Кери отмени присъствието си на срещата на ОССЕ. Но при визитата си в Молдова вчера той подкрепи усилията на украинската опозиция, като заяви, че украинците трябва да имат възможността да избират бъдещето си.

Руският външен министър Сергей Лавров обвини от своя страна западните страни, че изпращат лошо послание на украинците. Германският му колега Гидо Вестервеле, който пристигна в Киев снощи, разговаря с лидерите на опозицията и се смеси с протестиращите на площад "Независимост".

"Тук сме като европейци при европейци. Вратите на ЕС остават отворени", заяви той. В същото време украинският президент Виктор Янукович се намира в Китай. Той реши да не анулира визитата си въпреки кризата в страната си, а на връщане ще посети Москва.