Ще има такса върху приходите на вятърните и слънчевите централи, никой не знае каква
Ще има такса върху приходите на вятърните и слънчевите централи, никой не знае каква / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Депутатите приеха 20-процентната такса за ВЕИ централите
68736
Депутатите приеха 20-процентната такса за ВЕИ централите
  • Депутатите приеха 20-процентната такса за ВЕИ централите

Вятърните и слънчевите централи ще плащат такса върху приходите си. Това записаха депутатите на второ четене в бюджета за следващата година. 116 депутати от БСП, ДПС и Атака подкрепиха предложението. 38 депутати от ГЕРБ дадоха вот „против", 28 депутати от същата парламентарна група се въздържаха.

Въпреки че текстовете на основния финансов закон са за такса от 20 на сто, може да се окаже, че тя ще бъде различна. Каква ще бъде окончателната ставка още не е сигурно, тъй като се очаква утре да бъдат внесени промени в Закона за енергетиката и в Закона за възобновяемите източници, с които окончателно да се даде отговор на този въпрос.

Пред Дарик председателят на енергийната комисия Рамадан Аталай потвърди, че ще има диференцирано облагане за различните видове енергия. Възможно е да има и различни ставки при фотоволтаиците спрямо годината на присъединяването им. Аталай обаче отказа да даде подробности, тъй като окончателните разчети все още не са готови. Депутати от енергийната комисия потвърдиха пред Дарик, че все още никой няма реална яснота как ще изглеждат новите такси.

Депутати от ГЕРБ възразиха срещу текстовете, защото още вчера стана ясно, че тази промяна няма да е окончателна, а ще последва прецизиране на формулата в енергийните закони.

„Даваме заявка, че още преди да е публикуван в Държавен вестник законът за бюджета и въпросната промяна, ние ще внесем друго изменение в закона за ВЕИ, с което да я модифицираме с различен процент за различните видове инсталации, с освобождаване, евентуално, на най-малките инсталации. Мисля, че това е порочен подход, който не трябва да използваме от тук нататък", заяви от парламентарната трибуна бившият енергиен министър Делян Добрев.

По предварителни очаквания новата такса трябва да донесе 150 млн. лева в хазната.