Българите сред най-активните жалбоподатели пред Европейски съд в Страсбург
Българите сред най-активните жалбоподатели пред Европейски съд в Страсбург / снимка: sxc.hu

Българите са сред европейските граждани, които най-активно се жалят пред Европейския съд за правата на човека, става ясно от данни на институцията,по време на обучение в Националния институт на правосъдието. Висящите български жалби, които подлежат на разглеждане от съдебен състав в евросъда, са общо 8354 към 24 юли 2013г., съобщава БГНЕС.

Същевременно около половината от жалбите се оказват недопустими, сочи още справката. Броят на недопуснатите жалби за миналата година е 1425, а броят на постановените решения срещу България за 2012-а е 72, за 2011-а - 73, за 2010-а - 84. Правото на справедлив процес е основанието за най-много осъдителни решения срещу 47-те държави, ратифицирали конвенцията.

Европейския съд за правата на човека е международен съд, създаден 1959 г. и е базиран в Страсбург. Той се произнася по индивидуални или по междудържавни жалби, в които се твърди нарушения на гражданските и политическите права, предвидени в Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи. От 1998 г. е постоянно действаш съд и физическите лица могат пряко да подават жалби. За почти 50 години Съдът е постановил нас 10 000 решения. Те са задължителни за съответните държави. Съдът следи зачитането правата на човека на 800 млн. европейци в 47 държави членки на Съвета на Европа, които са ратифицирали Конвенцията.