„Ден на различните възможности”
„Ден на различните възможности” / DarikNews.bg, архив

На 3-ти декември отбелязваме Международния ден на хората с увреждания. За такъв е определен през 1992 година от Генералната асамблея на ООН.

Екипът на Сдружение „Бъдеще за децата с увреждания" в Казанлък предлага на всички жители на града да се включат в „Ден на различните възможности". Деца със специални потребности, представители на специализираните социални услуги за деца със СОП и кметът на община Казанлък, ще се превърнат в посланици на доброто.

Сдружението е участвало и реализирало редица проекти в насока интеграцията на хората с увреждания - изготвяне на проектозакони за адекватни социални политики, оценки на дотъпна среда и архитектура, изследване на потребностите от социални услуги в общността.

„Много неща са направени до този момент. Трябва да отбележим, че за първи път в Казанлък имаме община, която да работи в полза на хората с увреждания. Администрацията и представители на неправителствени организации - местни и национално представени, вървят ръка за ръка, с цел подобряване на условията за интеграция на хората с увреждания. През тази година Сдружение „Бъдеще за децата с увреждания", Община Казанлък и ОУ „Георги Кирков" финализираха един двугодишен проект в подкрепа на децата със специални образователни потребности. Има подобрения и в градската среда. На вече ремонтираните улици се правят потстъпи за трудноподвижните хора, които се използват включително и от младите майки с детски колички. Разбира се, че има по какво още да се работи! Но трябва да се научим да оценяваме положените усилия и резултатът от тях. Така, че днес ние не искаме да се оплакваме. Днес ние призоваваме хората, да потърсят добрите думи, около себе си и да ги споделят нас", каза председателят на Сдружението Мария Гинева.

Сдружение „Бъдеще за децата с увреждания" е създадено преди 10 години от група родители и съмишленици. Оттогава то работи за промяната на обществените нагласи и постигането на социална интеграция за децата със специални потребности.