Поредна нощ на протести в Киев
Поредна нощ на протести в Киев / снимка: БГНЕС, архив

И тази нощ хиляди украинци се събраха на централния площад в Киев и настояха за оставка на президента Виктор Янукович. Те призоваха и за централна стачка, която да блокира основните държавни институции.

Украинската милиция е задържала деветима младежи по подозрения, че са участвали в масовите безредици на улица „Банковая" в Киев на 1 декември. По-рано беше съобщено, че повече от 90 служители на силите за сигурност са били хоспитализирани с различно тежки травми, получени по време на проевропейските протести.

И тази сутрин привърженици на европейската интеграция на Украйна обсаждат сградата на правителството в Киев. Колона демонстранти начело с бившия вътрешен министър Юрий Луценко, тръгнала от Площада на независимостта, вече пристигна на мястото; опозиционерите ще искат оставка на кабинета, предаде ИТАР-ТАСС.

Близо 5000 активисти прекараха тази нощ на централния площад, където се развива акция под наслов "Евромайдан". Опозицията смята да протестира и край сградата на Върховната рада.

Днес се очаква парламентът да разгледа внесена от опозиционни фракции проекторезолюция за оставка на правителството на Микола Азаров. Недалеч от същата сграда се оборудва и сцена, подготвяна за алтернативен митинг на управляващата Партия на регионите. Край нея дежурят към 20 автобуса с милиция. Милиционери с десетки автобуси блокират подстъпите към сградите на правителството и на парламента. Вътрешното министерство прикани участниците в акцията "да бъдат бдителни и да не се поддават на провокации".

На среща с посланици от ЕС премиерът Азаров заяви снощи, че "при евентуален опит да бъде превзета Върховната рада правоохранителните органи няма да допуснат това", при все че "ще действат строго според закона".

Междувременно Белият дом заяви, че не оценява сегашните демонстрации в Украйна като държавен преврат и определи като неприемливи репресиите срещу протестиращите, извършени от полицията, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Със сигурност не оценяваме мирните демонстрации като държавни преврати", заяви Джей Карни говорител на президента на САЩ Барак Обама, след като украинският премиер Микола Азаров окачестви сегашните протести в Украйна като държавен преврат.

"Насилието на властите срещу мирните демонстранти в събота сутринта в Киев е неприемливо", допълни Карни на редовната си пресконференция. Вашингтон отбелязва, че оттогава полицията като цяло проявява сдържаност, каза още говорителят на Белия дом.