Първите три читалища получиха компютри от дарителската инициатива на Томислав Дончев
Първите три читалища получиха компютри от дарителската инициатива на Томислав Дончев / ГЕРБ - Габрово

Три севлиевски села получиха компютърна техника, дарение от народния представител от ГЕРБ Томислав Дончев. Те са част от обявената от него преди месец инициатива за осигуряването на компютри на читалищата в габровска област, като приоритет са тези в селата. Дончев собственоръчно монтира техниката в читалищата на Богатово, Ловнидол и Добромирка. „Да се ползва, но не само за административна работа, а от всеки, който има нужда да провери нещо, да научи, да се свърже с децата и внуците си“, заръча Томислав Дончев. Той увери, че при нужда от помощ при осигуряване на достъп до интернет, както и за обучение на някой от читалища, има готовност да помогне.

Оказа се, че в Богатово имат интернет, но нямат компютър. Читалищната секретарка пише на стара пишеща машина. При нужда ползвала домашния си компютър. Тя благодари за полезната придобивка и заяви, че много щастливи ще са децата в селото, който постоянно са питали за компютър.

Първите три читалища получиха компютри от дарителската инициатива на Томислав Дончев
netinfo

По думите на Томислав Дончев това е само началото. Според него тази инициатива има голям потенциал и която може да бъде продължена с дарение на принтери и други периферни устройства, както и да се реализира и в други области в страната. От дарители вече са осигурени 33 компютъра, най-вече от банкови институции, които често сменят компютърната си техника. Очакванията на Дончев са до Нова година да станат поне 40. „Убеден съм, че има много институции и фирми, които имат практика да подменят често компютърната си техника и които биха предпочели да я дарят.

Идеята за инициативата е възникнала още в предизборната кампания, когато при посещението си в село Добромирка Дончев е бил помолен за осигуряване на компютри за хората, за да разговарят с близките си, които живеят далеч от тях. „А и препоръките на Европейската комисия са такива – селските територии да бъдат приучени на живот с пулса, който живее нацията и една от първите стъпки е така нареченото дигитално включване – селата да бъдат свързани и хората да ползват всички ресурси на мрежата. В селата не живеят втора категория хора. И те имат право да общуват, да знаят, за заявяват позиция. Компютрите и интернет са ресурс, чрез който могат да го правят“, каза още Томислав Дончев.

Предстои компютри да получат и десетки други читалища от габровска област. Със съдействието на кметовете и Регионалния център „Читалища“ те ще бъдат разпределени справедливо и според нуждите.