Преди 24 години Горбачов и Буш слагат край на Студената война
Преди 24 години Горбачов и Буш слагат край на Студената война / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Преди 24 години Горбачов и Буш слагат край на Студената война
68667
Преди 24 години Горбачов и Буш слагат край на Студената война
  • Преди 24 години Горбачов и Буш слагат край на Студената война

На днешния ден, преди 24 години, на борда на кораба „Максим Горки", Михаил Горбачов и Джордж Буш слагат край на Студената война и решават съдбата на източния социалистически блок.

Срещата в Малта е може би второто най-значително събитие след 1945 г., когато тримата лидери на победителите във Втората световна война - Чърчил, Сталин и Рузвелт, поделят влиянието си в света. Буш и Горбачов разговарят край бреговете на Малта в дните между 2 и 3 декември 1989 г.

Срещата в Малта е дълго време подготвяна. Михаил Горбачов провежда няколко официални разговора на четири очи с предшественика на Джордж Буш Роналд Рейган през 1985 г. в Женева. Следват Рейкявик и Вашингтон.

През 1989 г. домакин на Горбачов и Буш е руският военен кораб „Максим Горки", акостирал до бреговете на Малта - граничната зона в Средиземно море, където от двете големи суперсили Русия и САЩ могат да разговарят в неутрални води.

Срещата между Горбачов и Буш е обещание за ново начало. Не се сключват никакви писмени споразумения. Двамата лидери разговарят за двустранното сътрудничество, за разоръжаването, за бързите промени в Източна и Централна Европа, процесите на сближаване между двата германски блока.

През 2005 г. в интервю за Дарик Михаил Горбачов коментира дали Русия губи съюзниците си от Източния блок, сред които е и България.

„Москва не загуби, тя прояви уважение към съюзниците си, към народите на тези страни и не се намеси, когато те, изхождайки от своите условия и оценки, тръгнаха по пътя на дълбоките демократични промени, по който тръгна и самият Съветски съюз. Когато ме питат защо ти даде Чехословакия, България и Полша? Аз задавам въпроса на кого ги дадох? Нищо не съм направил да давам или да не давам, но ако е така, дал съм ги. На кого ги дадох? Чехословакия - на чехите и словаците, Полша - на поляците, България - на българите. А на кого принадлежат тези страни? Когато застанахме на пътя на реформите, всеки народ започна да мисли по какъв път да тръгне, да решава въпроса на какви партии да вярва, да прави правителства. Тогава сътрудничеството ми отслабна. Всички бяха заети с вътрешните си дела, но, Слава Богу, сега то се възражда в сферата на икономиката, на културата... Ние сме твърде свързани исторически и се надявам, че това постепенно ще става по-добре", заяви Горбачов тогава.

Срещата в Малта официализира на високо дипломатическо ниво последния етап на т.нар. перестройка и края на Студената война. В началото на декември 1989 г. Нежната революция вече обикаля столиците на Германия, България, Полша, Чехия, Унгария и Румъния.