Участниците в протеста в Украйна се разотидоха, но обещаха да се върнат
Участниците в протеста в Украйна се разотидоха, но обещаха да се върнат / снимки: БГНЕС

Участниците в протеста пред сградата на украинското правителство в Киев се разотидоха, съобщи ИТАР-ТАСС. Вечерта там бяха останали около 300-400 души със знамена на опозиционни партии - "Батквишчина" (Отечество), УДАР и "Свобода".

Както заяви един от организаторите на блокадата, депутатат от партия "Свобода" Игор Швайка - акцията за днес приключи, "тъй като свърши работният ден и днес повече никой няма да дойде на работа в сградата".

Утре организаторите обещават да подновят блокадата.

Основните лозунги, които скандираха по-рано събралите се хора, бяха "Слава на Украйна", "Украйна е Европа", призиви за оставката на президента и правителството.

Днес демонстрантите спряха движението на транспорта край сградата на украинското правителство. На пътното платно пред главния вход спряха над 10 леки коли със знамената на Украйна и на Евросъюза. Край сградата, отцепена с кордон от милиция, се събраха няколко хиляди души.

Три западни украински областни града - Лвов, Тернопол и Ивано-Франковск обявиха безсрочна мирна стачка в подкрепа на протестиращите в Киев. Въпреки мярката училища и болниците ще работят при обичаен режим на работа.

Парламентът на Украйна ще обсъди във вторник ситуацията в страната, съобщи след съвещание във Върховната рада нейният председател Володимир Рибак, цитиран от ИТАР-ТАСС. Днес лидерите на фракции настояха да бъде обсъден в парламента въпросът да се накажат ли виновниците за побоя над демонстранти в Киев преди два дни, каза Рибак.

Вчера един от украинските опозиционни лидери - Арсений Яцунюк, заяви, че властта е създала комитет по извънредните ситуации начело с вътрешния министър Виталий Захарченко и секретаря на украинския Съвет за сигурност Андрий Клюев, припомня агенцията. Виталий Лукяненко, прессекретар на украинския премиер Микола Азаров, обаче, съобщи, че въпросът за въвеждане на извънредно положение в Украйна засега не е повдиган, предаде ИТАР-ТАСС.

Според украинското законодателство извънредно положение може да бъде въведено с президентски указ, който трябва да бъде одобрен от Върховната рада до два дни от внасянето му, но в изключителни случаи държавният глава може да го направи без предупреждение, посочва ИТАР-ТАСС. Става дума за ситуации, "изискващи неотложни мерки за спасяване на населението или за да не се допусне да загинат хора". Законът позволява " да бъде въвеждано извънредно положение в Украйна за срок не повече от 30 денонощия и не повече от 60 денонощия в някои местности от страната".

Участниците в протеста в Украйна се разотидоха но обещаха да се върнат
netinfo