Събитията в Украйна наподобяват по-скоро погром, отколкото революция, заяви Путин
Събитията в Украйна наподобяват по-скоро погром, отколкото революция, заяви Путин / снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин осъди демонстрациите в Украйна срещу решението на Киев да не подписва споразумение за асоцииране с ЕС и да се сближи с Русия, предаде Франс прес.

"Събитията в Украйна приличат повече на погром, отколкото на революция. Това няма много общо с отношенията на Украйна с ЕС", заяви Путин в Армения, където е на посещение.

Опозицията в Украйна или не разбира какво става, или е политическо прикритие на екстремистки действия, каза Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Русия все пак приема, че ситуацията в Украйна ще се нормализира и украинското държавно ръководство и украинският народ сами ще определят пътя си в близко време и в историческа перспектива, добави той, цитиран от БТА.

"Искам да подчертая, че какъвто и да е изборът на украинския народ, ние ще се отнесем към него с уважение", заяви руският президент.

Протичащите в Киев протестни акции не са насочени към днешния ден, а към изборите през 2015 г., заяви Путин.

"Това е вътрешнополитически процес, опит на протестиращите да свалят управляващите - легитимно, искам да подчертая. Всичко ставащо сега сочи, че това съвсем не е революция, а добре подготвени акции и тези акции според мен са били подготвени не с оглед на днешния ден - те са били готвени с оглед на президентската предизборна кампания през март, във всеки случай - пролетта, 2015 г.", заяви руският президент.