Историческият музей събира дарителите си в четвъртък
Историческият музей събира дарителите си в четвъртък / netinfo

„Вечер на дарителството“ организира в четвъртък, 5 декември, Регионалният исторически музей в Разград. Събитието ще се проведе в къща-музей „Акад. Анание Явашов“ в навечерието на Деня на дарителството 6 декември.

Чрез този жест музеят изразява своята благодарност към всички дарители, с които си е сътрудничил и продължава съвместно да работи по съхранението и популяризирането на културното наследство в региона – уточняват от културната институция.

Последната дарителска кампания стартира през септември и е свързана с 15-годишнината на едно от най-младите подразделения на РИМ – Етнографският музей. Юбилеят е на 10 септември 2014 г., тогава ще в него ще бъде подредена експозиция от предмети от ХХ век. От музея припомнят, че се събират дарения в три раздела:

- „Празници и делници в детския свят от епохата на социализма” включват се дрехи и играчки от детската градина, ученически дрехи, чанти, бележници и пособия от 1-ви до 12-ти клас.

- „Тайнствата на посвещението през ХХ в.”:  абитуриентски костюми, албуми, споменници, лексикони; вещи и снимки, свързани с ритуалите по приемане в комсомола, в партията и в казармата. Тук се събират не само дрехи, а също сватбени украси за автомобили, дрехи, кошнички, кърпи, албуми, покани, телеграми и поздравления, а също – писма от казармата, стихове, казармен фолклор.

- „Магическата сила на даровете” – събират се дарения на традиционни тъкани, шевици, облекла и накити от 18-ти до началото на 20-ти век.