Украинският парламент ще обсъди вот на недоверие на правителството
Украинският парламент ще обсъди вот на недоверие на правителството / БГНЕС

Говорителят на парламента на Украйна Володимир Рибак заяви, че във вторник депутатите ще обсъдят поискания от опозицията вот на недоверие на правителството, предаде ИТАР-ТАСС.

"Ще внеса въпроса за недоверие към правителството за разглеждане. Такъв е правилникът, такъв е законът", каза Рибак. Той обясни, че ако депутатите приемат решение да се обсъди вот на недоверие към правителството без преди това да се е произнесла заинтересованата комисия, така и ще стане.

"Ще разгледаме искането без решение на комисията, с нарушение, защото такава е политическата ситуация", допълни Рибак.

На въпрос дали президентът Виктор Янукович ще приеме оставката на правителството, ако парламентът гласува недоверие на кабинета, Рибак отвърна: "Той ще подкрепи решението, което приемем в парламента".

Председателят на парламента съобщи, че ще се срещне с лидерите на парламентарно представените партии, включително опозиционните, за да продължи с тях диалога за излизане от политическата криза, допълва БТА. Запитан къде е правителството в момента, той отговори, че не знае, тъй като в момента то е блокирано, имайки предвид, че сградата на министерския съвет е блокирана от проевропейски демонстранти.

Междувременно Франция и Полша осъдиха насилието в Украйна и призоваха Киев бързо да започне диалог, съобщи френското президентство след телефонен разговор между френския президент Франсоа Оланд и полския премиер Доналд Туск.

Двамата са изразили своята загриженост и са напомнили, че ЕС е склонен да подпише споразумението за асоцииране с Украйна, гласи комюнике на Елисейския дворец, цитирано от Франс прес.