Пребиха трима чужденци от арабски произход в столицата, МВР разследва грабеж
Пребиха трима чужденци от арабски произход в столицата, МВР разследва грабеж / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Пребиха трима чужденци от арабски произход в столицата, МВР разследва грабеж
68639
Пребиха трима чужденци от арабски произход в столицата, МВР разследва грабеж
  • Пребиха трима чужденци от арабски произход в столицата, МВР разследва грабеж

Поредно нападение над чужденци в София. Трима мъже от арабски произход бяха жестоко пребити пред заведение на столичния булевард „Сливница".

Инцидентът е станал около 21 часа снощи.

Пострадалите- двама сирийци и ливанец, пребивават легално в страната в очакване на бежански или хуманитарен статут.

По първоначална информация тe са били нападнати пред заведение за бързо хранене от група от десет души, сред които такива с качулки или маски на лицата.

За Дарик зам.-шефът на СДВР комисар Христо Терзийски обясни, че към момента основната версия на разследващите е, че нападението е било с цел грабеж, а не от расистки подбуди.

Сцената се разиграва малко след 21:00 ч. на оживена точка от столичния бул. „Сливница", където освен въпросното заведение за бързо хранене има множество търговски обекти, които са работели в момента на нападението.

Проверка на Дарик установи, че освен очевидци мястото е осеяно и с охранителни камери.

Един от служителите в заведението, пред което са пребити чужденците, разказа, че както групата нападатели, така и потърпевшите са дошли заедно от отсрещната страна на булеварда, където има спирка на градския транспорт:

„От спирката дойдоха насам тези, които се биеха, бяха 7-8 човека, бутнаха столовете и масите при сбиването, след това си тръгнаха".

Служител в Заложна къща в района обясни за Дарик, че често в района се разхождат групи скинари:

„Навсякъде се разхождат скинари, къде не сте видели скинари? Аз виждам под път и над път - колкото клошари, толкова и скинари виждам".

Зам.-шефа на СДВР комисар Христо Терзийски обясни, че основната версия за нападението е грабеж.

„От две от лицата са взети по 300 евро, а от третото - 500 евро. Все още установяваме местонахождението на камерите в района, а снемането на записите ще ни отнеме малко повече време. Нямаме данни нападателите да са скинари - според мен излишно се нагнетява такова напрежение. Възможно е някои от участниците да са такива, но докато не ги установим, задържим и извършим цялостна проверка, не може да се изрази такова мнение", уточни Терзийски.

Във връзка с инцидента Дарик отправи официално запитване към Държавната агенция за бежанците. На въпросите от колко време тримата пострадали са в България и, преди да излязат на външен адрес, били ли са настанени в някой от бежанските центрове, от агенцията отговориха, че нямат никаква информация както за инцидент с чужденци, така и за конкретния случай.

От официалния отговор на въпросите става ясно още, че Министерството на вътрешните работи не е длъжно да информира Агенцията за бежанците за какъвто и да е инцидент с чужденци, станал извън центровете на ДАБ.

Това не е първото подобно нападение в София. В началото на ноември 17-годишният сирийски младеж Али беше намушкан с нож пред общежитието в столичния квартал „Военна рампа".

Миналия месец зверски бе пребит и 28-годишният Метин. Мъжът от турски произход беше нападнат на кръстовището на улиците „Пиротска" и „Самуил" от група мъже.