Берлускони отново на съд, този път за подкупване на свидетел
Берлускони отново на съд, този път за подкупване на свидетел / снимка: БГНЕС

Два дни след като с гласуване беше освободен от мястото си в Сената заради присъдата си за данъчни измами, бившият италиански премиер Силвио Берлускони се сдоби с ново обвинение - този път за подкупване на свидетел и склоняване към лъжесвидетелство, съобщават световните агенции, цитирани от БТА.

В решение по делото срещу трима приближени на Берулскони, организирали доставянето на проститутки за пищните партита в дома му край Милано, съдът заявява, че има доказателства, позволяващи откриването на нов процес срещу италианския милиардер. Според съдиите Берлускони е плащал с "пари и други придобивки" на млади жени, участвали в партитата му, за да дадат фалшиви показания в негова защита.

Според данните на съда Берлускони е правил редовни месечни плащания от поне 2500 евро на свидетели, които са лъжесвидетелствали в негова полза. Съдиите призовават прокуратурата да разследва самия Берлускони, жените лъжесвидетелки и двамата му адвокати по подозрение за възпрепятстване на правосъдието чрез корупция.

Миналата седмица в друго дело 77-годишният Берлускони беше осъден на седем години затвор за секс с непълнолетни и злоупотреба със служебно положение и му беше забранено да заема публични длъжности. Тази присъда още не е влязла в сила, тъй като се очаква да бъде обжалвана.