Почти два милиона струвала охраната на протестите от 14 юни досега
Почти два милиона струвала охраната на протестите от 14 юни досега / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Почти два милиона струвала охраната на протестите от 14 юни досега
68608
Почти два милиона струвала охраната на протестите от 14 юни досега
  • Почти два милиона струвала охраната на протестите от 14 юни досега

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев отново заяви от парламeнтарната трибуна, че има опити да бъде провокирано насилие и да се наруши обществения ред. Докато има хора, които застрашават сигурността на депутати и служителите в Народното събрание, ще бъде и осигурен периметър за безопасност около парламента, допълни още вътрешния министър.

Министърът за пореден път припомни, че загражденията ще бъдат премахнати, когато се успокои протестната обстановка.

Близо 8000 полицаи са били командировани в столицата за охрана на протестите, а почти два милиона лева е струвала цялата охрана от 14 юни досега.

„Всеки ден в СДВР се утвърждава план. Той включва необходимите сили и средства за обезпечаване на мероприятията. Броят на ангажираните служители се променя и определя в зависимост от динамичната оперативна обстановка, като се взимат предвид и изискванията на определена инструкция, която регламентира реда за разпределението на работното време на държавните служители в МВР. Сложната обстановка по линия на обществения ред и постоянните ангажименти на униформения състав обосновават необходимостта от командироване за охрана на протестите в София на служители от различни областни дирекции на МВР. Тяхната численост е между 20 и 500 служители в различните дни", заяви Йовчев.

Между 14 юни и 27 ноември 2013 г. за охрана на гражданските протести в столицата са били командировани общо 7927 служители от 27 областни дирекции на МВР в цялата страна. Стойността на положения от тях извънреден труд е изчислена в съответните дирекции на 234 882 лева. Към тази сума се добавят и допълнителните разходи и бюджета на МВР за обезпечаване на протестите от служителите на Столична дирекция на вътрешните работи, обясни министърът.

„Към 27 ноември 2013 г. тези допълнителни разходи са били в размер на 1 599 361 лева. В тази сума са включени средствата за реално положен извънреден труд от служителите на СДВР, както и средства за горива, светлоотразителни жилетки, закупуване на скоби и др. Към момента общият размер на изчислените извънредни разходи на МВР по охрана на гражданските протести в София между 14 юни и 27 ноември 2013 г. е 1 834 243 лева", каза още Йовчев.