Близка на митрополит Кирил твърди, че той е бил убит
Близка на митрополит Кирил твърди, че той е бил убит / DarikNews.bg, архив

Дни преди смъртта си митрополит Кирил се е канел да сезира прокуратурата за финансови злоупотреби в катедралата във Варна. Това разкри една от най-приближените до митрополита пред БНТ. Двамата се запознават през 1983 година и поддържат приятелските си отношения до смъртта му.

При почти всяко посещение в София той остава да нощува в дома на семейството й. Почти всеки ден се чуват или си разменят съобщения. Тя е категорична, че митрополит Кирил е убит.

Жената предпочита да не се разкрива самоличността й. Разказва, че с митрополит Кирил се познават от 30 години. Постоянно се чували по телефона и си разменяли съобщения.

В мобилния й телефон е записано светското му име - Богомил. Все още пази много от съобщенията, които й е изпратил. Твърди, че в последните месеци от живота си, той бил притеснен и неспокоен. Споделял й, че се чувства заплашен и че има много врагове. Последната им среща е на 12 юни.

Той й казал: „Искат да ме отстранят, искат да ме махнат, искат да ме унищожат", но когато попитала кой, нямало отговор.

Твърди, че се е чула с дядо Кирил в неделя, вечерта преди смъртта: „Беше много притеснен. Притеснен, повече огорчен. Каза, че е бил предаден от своите, от хората, които са най-близки до него. Аз го попитах от кой. Тогава ми каза, че е разкрил някаква схема за източване на финансови средства от катедралата във Варна и в тази схема са замесени свещенослужители, замесени са служители на катедралата, не знам точно кой е и служителка от митрополията. Аз казах, че щом има такова нещо и го е разкрил - има си органи, които ще докажат тази измама, ако има такава. Той каза - има такава, разкрил съм я, помогнаха ми други свещеници. Аз го попитах защо не се обърнеш към полиция, прокуратура, а той каза - да, ще задействам процедурата. Тогава ми каза и че ще задейства процедура по отстраняване на тази служителка, която е участвала в тази схема", разказа жената.

Жената е заявила готовност да разкрие всички детайли от разговорите си с Кирил пред разследващите органи.