Службите предупредили дядо Кирил, че се готви покушение срещу него
Службите предупредили дядо Кирил, че се готви покушение срещу него / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Варненският митрополит Кирил, който почина на 9 юли, е разполагал с „оперативна информация” от свои приятели на ръководни постове в специалните служби, че срещу него е подготвяно покушение. Разкритието е по свидетелски разказ на Христо Латинов - шеф на синдиката на свещенослужителите, който присъствал на „интересна” среща между митрополита, президента на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев и още един човек три седмици преди смъртта на Кирил.

По думите на Латинов пред „Тази сутрин” по bTV удавилият се митрополит, каквото е медицинското заключение, е трябвало да бъде отровен или по някакъв начин отстранен физически.

„Той (Кирил – бел. ред.) като го каза, беше и смутен(...) прекалено сериозен, за да се шегува”, заяви богословът, уточнявайки, че дядо Кирил не е човек, който казва леки думи и не говори, преди да е напълно сигурен: „. За да каже нещо, той трябва да го е осмислил, не е страхлив”.

Без да се ангажира с точна версия, Латинов посочи като вероятен мотив разнообразния живот на Варненския митрополит с „много участия”: „В своя живот като митрополит се е занимавал с много неща. Митрополитите оперират с големи имоти и финанси. Нещо малко известно е, че през 1991-1992 година ставаха случки в Атон. Беше отдаден под наем голям имот – 1200 декара крайбрежна ивица”. На въпрос какво е било участието на Кирил по сделката, богословът отговори, че е давал съвет.

Другата заплаха за живота на митрополита от страна на дядо Николай, огласена в сряда от Тренчев, по думите на Латинов не се е възприемала като сериозна: „Той с усмивка каза, че дядо Николай в гнева си е отправил закана, че ще го отстрани от пътя си. Каза – млад е, още не е обръгнал, още му ври кръвта. Не я приемаше сериозно”.

Шефът на синдиката на свещенослужителите каза още, че от разговори със свещеници и граждани станало ясно, че във Варна никой не вярва във версията удавяне и инфаркт.
На въпросната среща, освен митрополита, Тренчев и Латинов, присъствал и още един човек – близък на Кирил. Той обаче настоял името му да не се обявява, тъй като имало опасност за живота му. В разговор с Латинов след смъртта на варненския митрополит споделил уплахата си, както и намеренията да напусне страната „до няколко дни”.

По време на вечерята, продължила четири часа, станало ясно още, че Старозагорският митрополит Галактион е тровен. Разкритието направил Кирил, базирайки се отново на „оперативна информация”. „В темата на разговора каза, че имал информация от същите негови приятели и посъветва: „Предупредете дядо Галактион, това негово продължително боледуване, не е пневмония, него го тровят”, допълни Латинов.