Зам. кметът на Враца Краси Богданов е бил в сръбски арест
Зам. кметът на Враца Краси Богданов е бил в сръбски арест / Дарик Враца - архив

Четиримата българи от ВМРО, задържани в сряда на сръбския граничен пункт "Рибарци", са били транспортирани снощи до ареста на полицията във Враня. Сред тях е и зам.- кметът на община Враца Красимир Богданов.

"Не им е предявено никакво обвинение. Очаква се това да се случи до няколко часа, като най- вероятно ще е за митническо нарушение. Те бяха взели от новите календари на ВМРО и литература за българите в Босилеград", каза за Дарик председателят на ВМРО- Кюстендил Георги Петров.

Красимир Богданов вече е във Враца. Подробности около задържането му - малко по-късно.

Календарът на ВМРО за 2014 година е посветен на годишнината от смъртта на цар Самуил през 1014 г. и пресъздава оригиналната картина на проф. Пламен Вълчев.

 

Задържаните българи са били част от делегацията на ВМРО, за отбелязване на 94-годишнината от Ньойския договор в Босилеград, съвместно с Културно-информационни център в града. С проблема е запознат консулът на България в Ниш, който също е бил в Босилеград.

Зам.- председателят на ВМРО Ангел Джамбазки, който е бил пуснат в последния момент да влезе в Сърбия, заяви, че иска политическа автономия за българите от Западните покрайнини. България да наложи вето за влизане на Сърбия в ЕС и на границата да бъдат само български гранични полицаи.