Съдят Цветан Цветанов по съкратена процедура
Съдят Цветан Цветанов по съкратена процедура / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Съдът даде ход на делото срещу Цветан Цветанов
68568
Съдът даде ход на делото срещу Цветан Цветанов
  • Съдът даде ход на делото срещу Цветан Цветанов

Първият процес срещу Цветан Цветанов ще се гледа по съкратената процедура.

По него той е обвинен за това, че шест пъти е отказал прилагане на СРС спрямо бивш шеф на БОП- Велико Търново Орлин Тодоров и по този начин е възпрепятствал правосъдието.

По време на днешното заседание прокуратурата разпитва служители на звеното „Вътрешна сигурност" в МВР, които са разследвали Тодоров за връзки с престъпния контингент.

Според свидетелските показания върху оперативните работници е оказан натиск от висшестоящи, които са настоявали разследването незабавно да бъде прекратено.

На излизане от съдебната зала бившият вътрешен министър за пореден път отрече да е „разпъвал чадър" над Тодоров и обясни, че по негово време в МВР е царяла абсолютна свобода.

Прокуратурата се отказа да разпитва някои от свидетелите с условието, че ще ползва показанията, които те са дали в хода на досъдебното производство.

В съдебната зала показания дадоха оперативни служители на дирекция „Вътрешна сигурност" в МВР, които са водели разследване срещу Тодоров.

Един от тях- Юли Божилов, обясни, че след като той и колегите му категорично са установили контакти между Тодоров и криминални фигури във Велико Търново, са били извикани в София от тогавашният шеф на „Вътрешна сигурност" Румен Ганев.

По време на срещата Ганев им е обяснил, че заради разработката срещу Тодоров, дирекцията е заплашена от разформироване.

Самият Цветан Цветанов пък на излизане от залата отново определи обвиненията срещу себе си като политическа поръчка:

"Никога по никакъв повод не е оказвано никакво въздействие върху която и да било служба или дирекция. Във всичките си 4 години като министър на вътрешните работи винаги съм давал пълната оперативна свобода на колегите. Нямам никакви притеснения, защото това, което се случва в момента, е ясно, че е опит е за политическо дискредитиране".

В показанията на свидетелите на няколко пъти беше споменат човек с прозвище „Главният", но така и не стана ясно кой стои зад него.

В тази връзка адвокатът на Цветанов Менко Менков категорично посочи, че името на подзащитния му не е било споменато в залата нито веднъж от свидетелите.

"Нито един от свидетелите не назова нищо за г-н Цветанов и не подкрепи по никакъв начин обвинението. Това, от което се интересувате, няма никакво отношение към предмета на доказване", отговори Менков на въпроса „Кой е Главният?".

Преди началото на първото заседание по делото стана ясно още, че германският защитник на Цветанов - Ханс-Петер Ул, и адвокат Менков вече са внесли жалбата на Цветанов срещу България вече в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Според адвокат Ул прокуратурата е нарушили презумпцията за невинност на бившия вътрешен министър:

„Малко преди изборите прокуратурата публично направи изявление, без да имаме произнасяне на съда по тази тема, че г-н Цветанов е виновен и това нещо е доказано - че е извършил престъпление. Разбираемо е, че едно такова изказване има влияние върху изборния резултат и този съдебен скандал трябва да бъде разгледан от Европейския съд за правата на човека в Страсбург".

Германският юрист подчерта, че в една демократична правова държава, в която има разделение на властите, прокуратурата е призвана единствено да разкрива престъпления и докато тя разследва един конкретен казус, обвиняемият се счита за невиновен и единствено съдът е органът който може да установи вината.

Делото срещу бившия вътрешен министър беше отложено за 24 януари. За тогава са призовани петима свидетели, сред които бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев, както и бившият шеф на СДОТО Цветан Иванов, който заедно с Цветанов е обвиняем по делото с незаконното подслушване в МВР.

Първото заседание се провали заради отвод на съдебния състав. На 10 октомври държавното обвинение настоя съдия Димитрина Ангелова да бъде сменена заради съмнения в пристрастие. Поводът се оказаха публикации в пресата, в които се говори за любовни взаимоотношения между адвоката на Цветанов Менко Менков и съдийката.

Отводът на съдията от градския съд Димитрина Ангелова дойде след като прокуратурата се позова на три публикации в пресата, в които се говори за съществувала в миналото връзка между адвоката на Цветанов Менко Менков и съдия Димитрина Ангелова. Тя се оттегли с мотива, че процесът е натоварен с изключително високи обществени очаквания.

Менков пък нарече твърденията несъстоятелни и намекна за натиск от страна прокуратурата: „За мен няма никакво съмнение, че прокуратурата се страхува от старта на този процес, и няма никакво съмнение в симбиозата на някои среди в прокуратурата с посочените и цитираните от самата прокуратура издания, въз основа на които тя се позова на искането си за отвод. Господин Сарафов е цитиран в една от публикациите. Очевидно, че той е свързан по някакъв начин с тези публикации, очаквал ги е да продължат и очевидно, че той може да има някакво участие".

Самият Цветанов пък изненадващо заяви, че вярва в справедливостта на съдебната система и уточни, че нападките, които е отправял в миналото към съда, са били плод на емоционално отношение заради жертвите на организираната престъпност, с които се е срещал многократно.

Във връзка със скандалните публикации, които свързват съдията по делото и адвоката му, бившият силов министър коментира: „За моите адвокати няма абсолютно никакво значение кой ще бъде съдебният състав. Не знам какво биха написали вестниците, ако се падне на мъж".

Така в крайна сметка процесът, в който бившият вътрешен министър ще отговаря за възпрепятстване на правосъдието, ще бъде гледан от 34-и състав на Софийския градски съда с председател Тони Гетов.